1 min

Tags in dit artikel

, ,

KPN is begonnen met het uitzetten van het 3G-netwerk. De vrijgekomen frequenties worden ingezet voor 4G en 5G, wat moet leiden tot snellere en stabielere netwerken.

De telecomoperator ziet steeds minder mensen gebruikmaken van 3G dankzij de nieuwere technologieën. KPN zegt dan ook dat voor voor de meerderheid van de klanten het uitschakelen van 3G geen gevolgen heeft. Gebruikers die nog niet over zijn op 4G of 5G, bijvoorbeeld vanwege een verouderde telefoon, vallen terug op 2G. Op dit netwerk is de gesprekskwaliteit wel gelijkwaardig aan 3G, maar data gaat wel aanmerkelijk trager.

“Ongeveer 1 procent van het totale mobiele dataverkeer van KPN verloopt nog maar via 3G. Mede daarom gaat KPN vanaf 31 maart, na bijna twintig jaar, zijn landelijk dekkende 3G netwerk gefaseerd vrijmaken. Dat doet KPN zorgvuldig, te beginnen met verschillende pilots in april waarna gefaseerd het netwerk zal worden uitgezet”, aldus KPN.

Prestaties

Nu 3G veel minder gebruikt wordt, houdt het netwerk frequentieruimte bezet. KPN kan de ruimte gebruiken voor de capaciteit en snelheid van 4G en 5G. Op die manier kan KPN het groeiende dataverbruik van zijn klanten blijven ondersteunen. Ook wordt er met het stopzetten van het 3G-netwerk op apparatuur en energie bespaard.

3G maakte als eerste netwerk snel mobiel internet mogelijk en staat daarmee aan de basis van hoe we vandaag mobiel internetten. Het netwerk liep echter tegen zijn grenzen aan, waarna het snellere 4G-netwerk als opvolger kwam.

Tip: ACM tikt KPN op de vingers over zakelijke nummerporteringstarieven