2min

De Nederlandse 3G-telecomnetwerken blijven in elk geval tot 2021 in de lucht. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben de benodigde miljoenen euro’s aan de overheid betaald om de licenties te verlengen met nog eens vier jaar. Daarna zal de overheid een nieuwe veiling organiseren om de frequenties te verdelen.

Eigenlijk zouden de vergunningen voor de 3G-licenties op 1 januari 2017 aflopen, maar dat is nu verlengd tot 2021. Er is gekozen om de vergunningen te verlengen omdat de overheid meer tijd wil om een veiling voor te bereiden om de licenties opnieuw te vergeven. Waarschijnlijk zullen de frequenties over vier jaar geveild worden met als doel gebruikt te worden voor 5G-netwerken.

Het gaat om de frequenties uit de 2,1 GHz-band die in 2000 zijn geveild. Tijdens de veiling is bepaald dat de frequenties ingezet mochten worden voor 3G. Of de 3G-netwerken na 2021 in de lucht blijven zal afhangen van de behoefte. KPN heeft al eens aangegeven te overwegen de 3G-netwerken op termijn uit te zetten terwijl T-Mobile denkt dat het altijd een 3G-netwerk in de lucht zal houden, wel mogelijk een stuk beperkter dan nu het geval is.

T-Mobile kan softwarematig bepalen hoeveel frequentieruimte het inzet voor 2G, 3G en 4G. Het kan dus ook frequentieruimte verplaatsen van 3G naar 4G. De komende jaren zal 5G zijn intrede gaan doen en zal duidelijk moeten worden hoe de netwerken het beste functioneren en of er afscheid genomen kan worden van bijvoorbeeld 3G. Tele2 heeft ervoor gekozen alleen een 4G-netwerk uit te rollen en biedt 3G aan via het T-Mobile-netwerk, maar Tele2 rekent erop dat 3G snel overbodig zal worden.