2min

Google heeft met Android en Chrome OS al twee besturingssystemen in ontwikkeling, maar daar komt mogelijk een derde besturingssysteem bij. Op Github is een project van Google verschenen met de naam Fuchsia en uit de omschrijving wordt duidelijk dat het om een besturingssysteem gaat. Of dit besturingssysteem ook ooit breed beschikbaar gaat worden is nog onduidelijk.

In de omschrijving van het Github-project staat "Pink + Purple == Fuchsia (a new operation system)". Er zijn twee deelnemers aan dit Github-project die beide werkzaam zijn bij Google, het gaat om Christopher Anderson en Brian Swetland.

Anderson werkt al zo’n vijf jaar bij Google en is een software engineer die onder meer aan Android en Robotics heeft gewerkt en de afgelopen 13 maanden bezig is met Embedded Devices. Swetland werkt pas zes maanden bij Google en werkt aan Magenta en Fuchsia. Magenta is de kernel waarop het Fuchsia-besturingssysteem draait, dus hij lijkt zich volledig te richten op de ontwikkeling van dit nieuwe besturingssysteem. Of Anderson zijn tijd moet verdelen tussen verschillende projecten is niet duidelijk. Wel is het opmerkelijk dat Fuchsia een open project is, je zou van Google verwachten dat ze een dergelijke ontwikkeling liever zolang mogelijk geheim houden.

Magenta is zoals gezegd de kernel van Fuchsia en biedt ondersteuning voor allerlei apparaten en schermformaten, het kan overweg met bijvoorbeeld smartphones maar ook met desktop-computers. Magenta is gebaseerd op LittleKernel en is de drijvende kracht achter Fuchsia. Het besturingssysteem kan dus enorm goed schalen tussen kleine embedded devices tot aan grote schermen van een desktop of misschien wel televisie. Bovenop de LittleKernel is een gebruikerslaag gelegd, waardoor er ondersteuning is voor meerdere gebruikers en een rechtensysteem, om beveiliging van het besturingssysteem mogelijk te maken.

Voor de gebruikersinterface is gekozen voor Flutter, dit is een platform waarmee eenvoudig Android en iOS-apps gebouwd kunnen worden vanuit één codebase. Daarnaast wordt Dart gebruikt als programmeertaal, dit is een programmeertaal die Google zelf heeft ontworpen en gebruikt voor allerlei grote apps en projecten. Voor het renderen van grafische effecten is er ondersteuning voor Escher ingebakken, hierdoor kan er gebruik worden gemaakt van OpenGL en Vulkan.

Qua hardware biedt Fuchsia ondersteuning voor 32bit en 64bit ARM processor, maar ook voor 64bit desktop-computers. Hoewel hij geen deel uitmaakt van het Github-project is Travis Geiselbrecht ook betrokken bij de ontwikkeling van Fuchsia en mogelijk dus nog meer werknemers van Google.

Op dit moment werkt het nieuwe besturingssysteem al op verschillende apparaten en daar zal binnenkort ook de Raspberry Pi aan toe worden gevoegd. Er kan dan actief getest gaan worden met het nieuwe Google OS.

Wat het exacte doel is van het nieuwe besturingssysteem is nog onduidelijk, wat wel duidelijk is, is dat er drie topmensen bij Google betrokken zijn bij het project en Google mogelijk serieuze plannen heeft met Fuchsia. Waarom zou je anders drie van je topontwikkelaars hier tijd aan laten besteden. Het besturingssysteem wordt in elk geval open source en dat biedt mogelijkheden om het project in te dagen te houden.