2min

Apple heeft gisteren bekendgemaakt dat iOS 10 op 13 september beschikbaar zal komen. Iedereen kan vanaf die datum beginnen met upgraden naar de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem. Wel neemt Apple tegelijk afscheid van een aantal populaire producten die de update niet meer kunnen installeren.

Apple heeft besloten om iOS 10 alleen beschikbaar te maken voor mensen met een iPhone 5 of nieuwer. Mensen met een iPhone 4S moeten het zonder iOS 10 stellen. Ook voor de iPad 2, iPad 3 en iPad mini valt het doek en deze apparaten blijven steken op iOS 9.

Dat betekent dat voornamelijk veel iPad-bezitters worden getroffen door deze maatregelen. De beste verkochte iPad is namelijk de iPad 2 en die is het meest vertegenwoordigd. Veel mensen en bedrijven zullen waarschijnlijk komend jaar gaan overwegen om dan toch maar een nieuwe iPad aan te schaffen, iets wat Apple ongetwijfeld zal toejuichen omdat de iPad-verkopen flink zijn gedaald.

Voor mensen met een iPod Touch v5 valt ook het doek, en die blijven ook steken op iOS 9. De iPod Touch v6 kan wel worden bijgewerkt naar iOS 10. De grootste veranderingen in iOS 10 is te vinden in de Apple-apps die standaard worden meegeleverd. Het besturingssysteem zelf veranderd maar zeer minimaal. Belangrijkste wijzigingen is onder meer de mogelijkheid om Siri te gebruiken binnen apps van derde partijen, verder is Apple Music fors verbeterd en voegt Apple de app Home toe, om apparaten die gebruik maken van HomeKit samen te voegen te bedienen.

Ook zijn apps als Apple Kaarten en Foto’s er op vooruitgegaan. Tot slot gaat Apple proberen de concurrentie met WhatsApp weer een beetje aan te gaan door iMessage een flinke upgrade te geven.