Apple heeft iOS 10 gepresenteerd tijdens de WWDC

Apple heeft tijdens zijn Worldwide Developers Conference (WWDC) ook een nieuwe versie van iOS gepresenteerd, het besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod Touch. Apple is inmiddels aangekomen bij versie 10, maar ondanks deze mijlpaal is de vernieuwing niet extra groot.

Apple maakt voornamelijk lichte wijzigingen in iOS 10, zo wordt het ontwerp van het besturingssysteem licht gewijzigd en ook de manier waarop notificaties worden getoond. Verder is 3D Touch verder doorontwikkeld en werkt dat nu ook op notificaties in het lockscreen.

Verder zijn de vernieuwingen voornamelijk te vinden in de Apple-apps en achterliggende API’s. Apple komt ook eindelijk tegemoet aan de kritiek van gebruikers dat het onmogelijk is om apps van Apple te verwijderen. Dat kan in iOS 10 straks wel en kan iedereen eindelijk dat mapje met apps die ze nooit gebruiken, gewoon verwijderen van hun iPhone of iPad.

Apple-apps

iMessage

De Apple-apps die op de schop zijn genomen zijn onder andere iMessage, de berichtendienst van Apple heeft een upgrade gekregen zodat gebruikers straks ook een preview van een link of een filmpje kunnen zien. Een feature die in bijvoorbeeld WhatsApp al heel normaal is. Verder krijgt de app ondersteuning voor handgeschreven berichten, bijvoorbeeld via de stylus van de iPad Pro en worden emoticons voortaan een stuk groter weergegeven.

Apple lijkt verder goed gekeken te hebben naar Facebook Messenger, want er komt ook een API voor iMessage, zodat apps van derden integraties kunnen bouwen voor iMessage. Apple heeft nog niet bekendgemaakt dat iMessage ook naar Android komt, hier gaan wel genoeg geruchten over rond.

Foto’s

De foto’s-app is voorzien van nieuwe technologie die op de achtergrond in staat is om gezichten te herkennen en op basis daarvan foto’s aan elkaar te koppelen. Zo kan je straks eenvoudig alle foto’s van een persoon zien of zoeken op bepaalde termen om de foto’s boven water te krijgen. Het was al mogelijk om foto’s te bekijken die gemaakt zijn rond hetzelfde moment of op een bepaald moment, bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg. Nu is het ook mogelijk om albums te maken van deze foto’s of ze samen te voegen in een video en daar muziek onder te zetten. Op Android zijn dit soort features al door flink wat fabrikanten geïntroduceerd, of mensen er ook echt gebruik van maken is natuurlijk de vraag.

Home (Homekit)

In iOS 10 voegt Apple weer een nieuwe applicatie toe met de naam Home, deze app is als het ware het gezicht van Apple HomeKit, de API’s die het mogelijk maken om je huis te automatiseren met allerlei toepassingen. De bedoeling is dat je straks alle apparaten in je huis kan bedienen met deze app. Uiteraard moeten de apparaten dan wel ondersteuning bieden voor Homekit. Of Homekit een groot succes gaat worden is nog even afwachten, de markt voor Home Automation moet nog op gang komen. Het bedienen van de verlichting en bepaalde thermostaten behoort al tot de mogelijkheden.

Apple Maps

Apple Maps is toe aan de volgende stap en wordt nu ook beschikbaar gemaakt voor derden. Ontwikkelaars kunnen Apple Maps gaan integreren in hun apps. Apple brengt deze maand nog een testversie uit van Apple Maps waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen, in het najaar verschijnt de definitieve versie van het nieuwe Apple Maps. Verder is het ontwerp van de app op de schop gegaan en is het nu eenvoudiger om belangrijke locaties op een route te vinden.

Apple Music

Vorig jaar introduceerde Apple de Apple Music-app en eigen streaming muziekdienst. In iOS 10 krijgt deze applicatie weer een flinke upgrade. Visueel is de app flink op de schop gegaan, zijn songteksten nu geïntegreerd in de app en is het makkelijker om nieuwe muziek te ontdekken. Apple Music kent inmiddels 15 miljoen betalende abonnees.

Siri

Siri heeft ook een flinke upgrade gekregen in iOS 10, Apple heeft besloten om nu eindelijk de SDK open te stellen voor derde partijen, zodat ze hun apps kunnen integreren met Siri. Dit was het afgelopen jaar alleen mogelijk voor een select aantal partners. Nu is het bijvoorbeeld ook mogelijk om Siri een appje te laten sturen via WhatsApp of WeChat. Siri zal ook verder worden geïntegreerd in het toetsenbord en suggesties gaan doen.

Doek valt voor iPad 2, iPad 3, iPad mini en iPhone 4s

Het bedrijf uit Cupertino heeft er ook voor gekozen om afscheid te nemen van een aantal apparaten, deze kunnen niet langer worden geüpgraded naar iOS 10 en dat zal ongetwijfeld de nodige kritiek gaan opleveren. Zo zal de iPad 2, waarschijnlijk het populairste iPad-model tot op heden, niet kunnen worden geüpgraded naar iOS 10. Of deze tablet ook echt rekenkracht te kort komt om iOS 10 te draaien valt te betwijfelen, mogelijk is het meer een methode van Apple om gebruikers te dwingen te upgraden en de verkoopcijfers wat aan te jagen.

Naast de iPad 2 kunnen ook de iPad 3, de eerste iPad mini niet worden geüpgraded naar iOS 10. Voor de iPhone 4s en iPod Touch v5 is er ook geen toekomst meer en deze apparaten blijven steken op iOS 9.