2min Devices

Apple schrapt met iOS 10 ondersteuning voor 40 procent van alle iPads

Apple lijkt een flink risico te nemen met de lancering van iOS 10, het staakt namelijk de ondersteuning voor 40 procent van alle verkochte iPads. De iPad 2, iPad 3 en eerste generatie iPad mini kunnen namelijk niet upgraden naar iOS 10, deze iPads blijven steken op iOS 9 en beschikken straks dus niet over alle nieuwe features. Daarmee neemt Apple een risico, want zijn deze gebruikers al bereidt een nieuwe iPad aan te schaffen?

Dit najaar verschijnt iOS 10 en dan zullen veel iPad-gebruikers worden verrast dat ze geen updatemelding meer ontvangen op hun iPad, terwijl ze hun iPhone mogelijk wel kunnen voorzien van iOS 10. Daarna is het een kwestie van tijd tot ze tegen het feit aanlopen dat nieuwe features uit iOS 10 niet beschikbaar zijn op hun verouderde iPad.

Veel mensen komen elke 2 a 2,5 jaar wel een nieuwe smartphone, maar een nieuwe tablet kopen, dat duurt echt wat langer. Iets wat ook duidelijk is terug te zien in de verkoopcijfers van Apple. De iPad-verkopen dalen nog steeds elk jaar en Apple lijkt met deze stap de iPad-gebruikers te willen dwingen om een nieuwe iPad te kopen. Apple geeft zelf geen statistieken vrij, maar gelukkig zijn er bedrijven die daar heel goed in zijn, volgens Localytics is 41 procent van alle iPads die vandaag dag in gebruik is een iPad 2, iPad 3 of iPad mini (1e generatie) en dat betekent dat 41 procent van alle iPads niet zijn te upgraden.

De grote vraag is nu of mensen bereidt zijn om een nieuwe iPad te kopen, of dat ze er niet meer zoveel waarde aan hechten nu hun smartphone of iPhone-scherm de afgelopen jaren steeds groter is geworden. Aan de andere kant is het de vraag hoe snel gebruikers tegen problemen aan gaan lopen, op termijn komen er apps die alleen geschikt zijn voor iOS 10 of hoger en die werken dan niet meer op deze iPads. Veel ontwikkelaars zullen daar waarschijnlijk wel rekening mee willen houden, maar Apple waarschijnlijk wat minder.

Ondanks dat veel gebruikers niet blij zullen zijn met deze stap van Apple heeft het bedrijf de iPad 2 in totaal vijf jaar ondersteund, de iPad 3 vier jaar en de iPad mini 3,5 jaar. Dat zal op de meeste Android-tablets niet beter zijn, maar ondanks dat, blijft het vervelend als je tablet niet meer goed werkt of niet meer ondersteund wordt.