1 min

De Europese privacy-organisaties die zich hebben verenigd in de Artikel 29-werkgroep maken zich zorgen over de beslissing van WhatsApp om alsnog data te gaan delen met moederbedrijf Facebook. Bij de overname beloofde de CEO van WhatsApp nog dat er geen data met Facebook gedeeld zou worden. Inmiddels liggen de kaarten er anders voor en kan Facebook gewoon jouw profiel aan het 06-nummer koppelen via WhatsApp.

Er is de jaren steeds meer aandacht voor privacy en steeds meer techgiganten proberen al hun diensten en ondernemingen te bundelen zodat ze de data intern kunnen delen en beter kunnen inzetten voor commerciële doeleinden. Dit leidt vervolgens tot vragen en kritiek van burgers maar ook van privacy-organisaties.

Recent heeft WhatsApp besloten om de gebruikersdata te gaan delen met Facebook, zodat het moederbedrijf ook het 06-nummer weet van alle gebruikers en met wie er allemaal gecommuniceerd wordt. Op die manier kunnen advertenties beter worden afgestemd of vriendschap verzoeken worden voorgesteld.

Privacy-organisaties vinden deze interne datadeling maar niks en in Europa is nu ook een brief gestuurd naar WhatsApp om de zorgen over te brengen. Hoewel gebruikers akkoord moeten gaan met deze wijziging hebben ze slechts een maand de tijd om dit data delen tegen te houden, daarna is het te laat en is de data al gedeeld. WhatsApp heeft aan Reuters laten weten in gesprek te zijn met de autoriteiten over de voorwaarden, maar inmiddels is het al te laat want Facebook beschikt al over de gegevens van vrijwel alle gebruikers.