1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

In Europa wordt tijdelijk geen data meer gedeeld door WhatsApp met moederbedrijf Facebook. De privacyvoorwaarden zijn recent aangepast zodat WhatsApp zijn data mag delen met het moederbedrijf. Voor Facebook zijn alle 06-nummers van WhatsApp waardevolle gegevens. De privacywaakhonden hebben echter bezwaren en hebben verzocht tijdelijk geen data te delen tot het onderzoek is afgerond.

Facebook heeft inmiddels verklaard in het Verenigd Koninkrijk maar ook in Nederland aan de NOS, dat er tijdelijk geen data wordt gedeeld door WhatsApp aan Facebook. De privacywaakhonden hebben hierop aangedrongen bij Facebook, zij kunnen zich niet vinden in de manier waarop Facebook de voorwaarden heeft aangepast en dit er doorheen drukt.

Bij de overname van WhatsApp werd nog bekendgemaakt dat er nooit data gedeeld zou worden met het moederbedrijf, die belofte kan in elk geval niet waargemaakt worden. Gebruiken krijgen in WhatsApp weliswaar een popupvenster om akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden, maar ze hebben daarna nog maximaal een maand om het delen van gegevens tegen te houden, daarna verdwijnt die optie.

De privacywaakhonden willen dat Facebook duidelijker gaat communiceren over het delen en het gebruik van gebruikersgegevens. Zo is niet helemaal duidelijk waarvoor Facebook de gegevens wil gebruiken. Waarschijnlijk voor het verbeteren van advertentieprofielen en het doen van vriendschapsuggesties.