2min

Cijfers van Google wijzen uit dat het internet veiliger dan ooit is. Bijna tweederde van alle webpagina’s die bezocht worden binnen Chrome OS zijn https-websites. Ook op Linux, Mac en Windows zijn die cijfers van toepassing volgens Google.

“Een web met alomtegenwoordig https ligt niet in de verre toekomst, daar gaan we nu naartoe, nu veilig browsen de standaard wordt voor gebruikers van Chrome,” stelt het beveiligingsteam van webbrowser Chrome. Het kondigde enige tijd geleden nog aan websites die geen gebruik maken van de http-standaard als ‘onveilig’ te labelen.

Voordat die verandering is doorgevoerd, heeft het websites een overgangstijd gegeven. In de tussentijd volgt Google de groei in het aantal https-sites op de voet. Het resultaat daarvan is onderstaande grafiek (via Google). Die laat zien dat het wereldwijde percentage van https-pagina’s dat op Chrome OS geladen wordt nu op 67 procent ligt. Dat is al een stuk meer dan een jaar geleden, toen het nog geen zestig procent bedroeg.

google-https-bezoek

Interessant is het verschil tussen het https-bezoek op mobiele telefoons en op de desktop. Het blijkt dat mobiel veel minder https-pagina’s bezocht worden, namelijk slechts 42 procent tegenwoordig. Waar het verschil precies vandaan komt is niet zeker en wordt ook niet toegelicht door Google.

Een andere statistiek is dat van de honderd best bezochte websites wereldwijd, er pas 34 zijn overgestapt naar https. Dat terwijl Google zoveel mogelijk websites probeert te pushen om over te stappen naar wat volgens hen een veel veiligere webstandaard is.