Het was eerder al een gerucht, maar nu is het zeker. Fitbit neemt delen van smartwatchfabrikant Pebble over, voornamelijk de software van de fabrikant inclusief delen van het personeel en intellectuele eigendommen. De hardwaretak van het bedrijf gaat niet mee.

De twee bedrijven onthulden de samenvoeging eerder vandaag. Hoeveel geld er met de overname gemoeid gaat is niet bekend, maar het schijnt om enkele tientallen miljoenen dollars te gaan. Dat Fitbit enkel de softwarekant van Pebble overneemt is niet heel vreemd, gezien het feit dat het zelf al beschikt over fabrieken.

Met de overname van Pebble wil Fitbit meer innoveren op het gebied van gezondheid- en fitnesseigenschappen. De extra arbeidskracht die het bedrijf werft moet zorgen voor “een versnelde levering van nieuwe producten, eigenschappen en functionaliteiten.” Vooral die nieuwe functies lijken van groot belang te zijn voor smartwatches en andere wearables.

Uit een marktonderzoek van het bedrijf Gartner bleek namelijk dat dertig procent van de mensen die in bezit zijn van een smartwatch dit niet meer gebruikt. Dat komt omdat consumenten ze “niet nuttig vinden, ze niet interessant meer vinden, of ze kapotgaan”.

Fitbit probeert met deze overname dan ook zijn aanbod diverser te maken. “We willen de uitbreiding van ons platform en ons ecosysteem versnellen,” vertelt CEO en medeoprichter James Park van Fitbit. Dit allemaal om van “Fitbit een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van uiteenlopende consumenten te maken.”

Voor mensen met een Pebble is het slecht nieuws, want hoewel Fitbit de producten voorlopig nog wel zal ondersteunen is dat niet gegarandeerd voor de toekomst. Daarmee lijkt er ook een einde te komen aan de Pebble-producten. Alle nieuwe Pebble-smartwatches waarvoor nog Kickstarter-projecten lopen worden geannuleerd en mensen krijgen hun geld terug. Uit de hardwaredivisie van Pebble wordt volledig de stekker getrokken.