Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft bekend gemaakt dat voortaan betaald moet worden voor gebruik van het FAT-besturingsysteem. Fabrikanten van camera’s moeten per verkochte camera 25 dollarcent betalen. Ook makers van geheugenkaarten moeten nu een vergoeding aan Microsoft betalen. De beslissing om een licentie te eisen voor het gebruik van het FAT-besturingsysteem heeft te maken met een nieuw beleid van Microsoft. Microsoft maakte afgelopen donderdag bekend dat het meer van zijn technologie beschikbaar zal stellen aan andere bedrijven, mits daar een licentie op wordt genomen.

Het FAT-bestandssysteem wordt nog gebruikt op geheugenkaartjes zoals CompactFlash en MMC, die onder meer door digitale camera’s worden gebruikt. Fabrikant maken al jarenlang gratis gebruik FAT, en de plotselinge introductie van een licentiesysteem is voor ze geen goed nieuws.
Voor fabrikanten van geheugenkaarten en camera’s is het namelijk nu te laat om over te schakelen op een ander bestandssysteem. Daarvoor zijn er gewoon teveel producten met FAT verkocht.