Abonneer je gratis op Techzine!

Een aantal grote fabrikanten van muziekspelers verzetten zich momenteel tegen een plan van Stichting Thuiskopie (ST).
De stichting is verantwoordelijk voor het innen van de bestaande kopieervergoedingen en het verdelen van deze inkomsten onder de rechthebbenden.

De stichting heeft een voorstel gedaan om een kopieerheffing in te voeren voor mp3-spelers. ST ziet graag dat er per gigabyte opslagruimte 3,28 euro wordt toegevoegd aan de prijs van de spelers. Voor kleine flash-gebaseerde mp3-spelers is deze heffing nog te overzien, maar voor een 40 gigabyte iPod van Apple zou de consument ineens ruim 130 euro extra moeten betalen.

Een aantal fabrikanten waaronder Apple, Sony en Philips hebben nu brancheorganisatie ICT Office gevraagd om zich te verzetten tegen de heffing. Het is de bedoeling dat de heffing in meerdere Europese landen wordt ingevoerd. ICT Office vindt de stijging echter onacceptabel, omdat een dergelijke prijsstijging ervoor zou kunnen zorgen dat fabrikanten hun nieuwe producten eerst in Azië en de VS introduceren en aan Europa voorbijgaan. Volgens ICT Office kan dat grote gevolgen hebben voor de groei van de Europese elektronicasector.

We bedanken musicboy voor het insturen van deze tip!