2min

Tags in dit artikel

, , ,

Computer winkels als Dynabyte en Vobis zitten dik in de min. Ze denken met afgrijzen terug aan staatssecretaris Wijn (Financiën). Hij zette vorig jaar augustus per direct, een streep door de pc privé-regeling.

‘Nu kopen en betalen in 2007′. Bij computershop DynaByte staan de mooiste pc’s en notebooks uitgestald. Voor de ‘weggeefprijs’van €1699, of voor een tikkie minder: €839. Hoe dan ook: als de bezoeker maar koopt. Dat hij zich met Dynabyte’s aanbod van ‘straks betalen’ lekker in de schulden steekt, da’s dan jammer.

Pc-shops moeten er alles aan doen het hoofd boven water te houden. Vooral in de jaren 2000-2003 explodeerde hun omzet, maar na de afschaffing van de fiscaal aantrekkelijke pc privé-regeling voor werknemers in augustus 2004 moet menig computerwinkel op een houtje bijten.

,,We werden overrompeld. Een heel verkeerd besluit van het kabinet", zegt directeur Hans Gijsen van computerwinkelketen Vobis (22 filialen). ,,Dat heeft de branche een enorme oplazer gegeven." Volgens Gijsen vallen de omzetcijfers van Vobis nog mee, maar hij kent branchegenoten die het momenteel heel zwaar hebben.

Dynabyte misschien? Woordvoerder Peter van Bakkum van VendexKBB (moeder van Dynabyte) bevestigd dat de afschaffing van de pc privé-regeling de winkels geen goed heeft gedaan. Het was staatssecretaris Joop Wijn (Finanicien) die als een dief in de nacht deze lucratieve regeling afgelopen augustus om zeep hielp. De regeling stelde medewerkers in staat goedkoper een pc an te schaffen.

,,Die mededeling kwam heel abrupt. Winkels zagen het direct terug in de omzet", aldus van Bakkum. Niet dat Dynabyte, en ook VendexKBB-zusje Dixons, nu rode cijfers schrijven. ,,Ze zitten niet in de verliezen. Sterker nog, er komen nieuwe winkels bij. Dixons zit nu op 146 winkels (vier meer dan een jaar geleden) en ook Dynabyte groeide in 2004 met vier winkels naar 42 filialen."

Dat neemt niet weg dat de pakweg 1200 computershops (bron: filialenregister Locatus) bovenaan staan op de ranglijst van slecht draaiende branches, die is samengesteld naar aanleiding van omzetgegevens van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. De pc-shops zagen de omzet afgelopen jaar met gemiddeld 10 procent dalen.