2min

Beveiligingsexperts staan perplex van de zet van Intel. Gisteren kondigde de chipfabrikant aan dat het McAfee ging overnemen voor zes miljard euro.

De experts begrijpen er echter niets van. "Sommige deals slaan nergens op. Sommige hebben onderliggende motieven die niet meteen duidelijk zijn, maar de aankondiging van Intel om voor 6 miljard euro McAfee over te nemen, is een deal die nergens op slaat, hoe je er ook naar kijkt", zo vertelt beveiligingsexpert Richard Stiennon.

Analisten stellen dat Intel McAfee heeft overgenomen omdat het beveiligingstechnologie aan zijn producten wil toevoegen. Stiennon merkt echter op dat het hiervoor tientallen andere bedrijven had kunnen overnomen, die hetzelfde doen en minder hadden gekost. "Intel had een van de vele antivirusbedrijven kunnen kopen die waarschijnlijk betere technologie hebben, beter onderzoek en veel minder bagage."

Daarnaast komt het de merknaam Intel niet ten goede, getuige de laatste McAfee-blunder waarin het duizenden pc’s sloopte. Overigens hoeft Intel McAfee ook niet over te nemen om bij overheidsinstanties en andere netwerken binnen te komen, daar is het namelijk al binnen.

"Voor 6 miljard euro is dit de grootste overname van een echt beveiligingsbedrijf. Het is ook de slechtste. Er zijn geen synergie, geen channelvoordelen, marginale voordelen voor de omzet, geen nieuwe markten en geen betekenisvolle strategie."

Graham Cluley van het Britse beveiligingsbedrijf Sophos is het met Stiennon eens. Hij voegt eraan toe dat Intel in 1998 de virusscanner Intel LanDesk Virus Protect aan Symantec heeft verkocht en nu, twaalf jaar later, de grootste concurrent van Symantec overneemt.

Toch is niet iedereen negatief. "Deze specifieke overname laat Intel en McAfee samenwerken om toekomstige generaties van beveiligingssoftware via een soort system-on-a-chipoplossing aan de processor te koppelen", zo vertelt Tim Bajarin van Creative Strategies. Dit betekent dat wil een cracker in een systeem inbreken, hij niet alleen de software moet kraken maar ook de hardware.

Marc Maiffret, chief technology officer van eEye Digital Security, voorspelt dat deze hardwarebeveiligingslaag er uiteindelijk voor zal zorgen dat McAfees softwarematige virusscanners, firewalls en andere producten zullen verdwijnen. "Televisies en andere apparaten en auto’s zijn steeds vaker met het internet verbonden en worden eigenlijk computers. Intel ziet de mogelijkheid om McAfees intrusionprevention en antivirus aan al deze apparaten toe te voegen."