Volgens IDC zijn er voor de eerste keer ooit meer smartphones dan feature phones verkocht. In het eerste kwartaal van 2013 was 51,6 procent van de verkochte telefoons een smartphone. De markt groeide met vier procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn het voornamelijk de Koreaanse en Chinese fabrikanten die marktaandeel voor zich wisten te winnen, terwijl Apple slechts een kleine vooruitgang boekte. Samsung was de grootste fabrikant met een aandeel van 32,7 procent, bijna het dubbele van het aandeel van Apple, dat 17,3 procent bedraagt.

LG, Huawei en ZTE verscheepten bij elkaar ongeveer evenveel toestellen als Apple, maar de eerste twee bedrijven zagen hun aandeel daarmee wel bijna verdubbelen ten opzichte van een jaar eerder. De kleinere fabrikanten lijken sowieso terrein te winnen ten opzichte van grootmachten Samsung en Apple, hun totale marktaandeel nam met 37 procent toe ten opzichte van een jaar eerder.

De partijen die het meeste groei noteerden waren van groot naar klein LG (110,2%), Huawei (94,1%), Samsung (60,7%), ZTE (49,2%) en Apple (6,6%).