Hongarije trekt plan voor internetbelasting voorlopig in

Abonneer je gratis op Techzine!

De Hongaarse regering was voornemens om een internetbelasting in te voeren, het idee was om een soort accijns te heffen op een gigabyte dataverkeer. Na protesten heeft de regering besloten het plan in te trekken, maar gaat in januari wel een studie starten om belasting te heffen op internet, de vraag is alleen nog hoe.

De Hongaarse premier maakte vandaag bekend dat het plan voorlopig is ingetrokken en dat ze een studie gaan doen hoe ze effectief zonder protesten belasting kunnen heffen op internet. De premier is van mening dat belasting heffen op internet nog steeds een goed idee is, de studie zal waarschijnlijk minimaal een jaar in beslag nemen. Hij noemde het echter "communistisch" om de belasting er nu gewoon doorheen te drukken.

Het plan dat de regering had was om providers 50 cent per gigabyte belasting te laten betalen op elke internetverbinding die ze aanbieden. De Hongaren waren echter bang, waarschijnlijk terecht, dat de providers die belasting 1-op-1 zouden doorrekenen aan de consument. De regering had echter wel een maximum voor ogen van zo’n 2,27 euro per huishouden per maand of 16,26 euro per bedrijf per maand.