Europees Hof: E-books mogen niet onder lage BTW-tarief vallen

Abonneer je gratis op Techzine!

Het Europese Hof heeft een uitspraak gedaan over het BTW-tarief voor e-books. Volgens de huidige Europese regelgeving mogen e-books niet onder het lage BTW-tarief vallen, maar moeten deze onder het hoge tarief vallen. Het is namelijk een elektronische dienst die geleverd wordt.

De uitspraak volgt nadat Frankrijk en Luxemburg besloten om het BTW-tarief van e-books te verlagen. Daar heeft het Hof nu een einde aan gemaakt. Het staat niet vast dat e-books nooit onder het lage BTW-tarief komen te vallen maar daarvoor moet de regelgeving worden aangepast. Er is een Europese lijst met uitzonderingen op het hoge BTW-tarief, daar staan voornamelijk eerste levensbehoefte op, maar ook boeken. E-books worden echter niet gezien als boeken maar als een elektronische dienst en daadoor is het hogere BTW-tarief van toepassing.

In Nederland wordt al sinds de introductie van de e-books het hogere BTW-tarief gehanteerd. Ook voor abonnementen op digitale kranten wordt het hoge tarief gehanteerd terwijl op papieren boeken en kranten het lage tarief van 6 procent geldt. Of Frankrijk en Luxemburg nu voorstellen gaan maken om de Europese regels te wijzigen is onduidelijk.