2min

Microsoft heeft vandaag weer een nieuwe Windows 10-functionaliteit gepresenteerd, Windows Hello. Met Windows Hello kan je inloggen op je Windows 10-systeem door gebruik te maken van biometrische gegevens in plaats van een wachtwoord. Dit kan door je gezicht te laten scannen, je vinger op een vingerafdrukscanner te leggen of een irisscan te laten maken,

In Windows 8 is het ook al mogelijk om je gezicht te laten scannen en daarmee in te loggen op je computer. Erg veilig is deze methode echter niet want verschillende mensen op internet hebben aangetoond dat dit ook mogelijk is met een foto. Volgens Microsoft is dat niet het geval bij Windows 10, het noemt deze inlogmethoden "Enterprise-grade". Waarmee Microsoft eigenlijk wil zeggen dat deze manier van inloggen zeer geschikt is voor bedrijven en overheden die met gevoelige gegevens werken. Inloggen door een foto voor het beeldscherm te houden zou dan een lachertje zijn.

Microsoft laat weten dat niet elk systeem zomaar gebruik kan maken van deze inlogmethodes, een systeem moet uiteraard wel over een vingerafdrukscanner beschikken. Daarnaast moet er voor de andere twee methoden een Intel RealSense 3D-camera aanwezig zijn. Deze camera maakt niet alleen een foto van je gezicht maar gebruikt ook infrarood om de diepte van je gezicht te bepalen en de vorm van je hoofd. Hierdoor beschikt het systeem over veel meer biometrische informatie.

Het zal er uiteindelijk voor zorgen dat wachtwoorden overbodig worden, want zodra je voor het systeem gaat zitten zal deze je herkennen en je automatisch inloggen.

Daarnaast introduceert het bedrijf uit Redmond Microsoft Password, daarmee wordt het mogelijk om in te loggen op apps en websites zonder gebruik te maken van een wachtwoord. Dit systeem maakt gebruik van een pincode of van Windows Hello. Microsoft is een van de leden van de FIDO-alliantie, de FIDO-alliantie werkt samen om online identificatie mogelijk te maken via biometrische lezers.