Dell wil dochterbedrijf Perot verkopen om overname EMC te financiëren

Abonneer je gratis op Techzine!

Dell is samen met zijn investeringspartner Silver Lake Partners op zoek naar een partij die dochteronderneming Perot wil overnemen. Dell zou dit dochterbedrijf graag willen verkopen voor zo’n 5 miljard dollar, zodat het meer liquide middelen heeft om de overname van EMC te financieren.

Dell gaat mogelijk de grootste overname in de techgeschiedenis doen, het bedrijf heeft een bod gedaan van maar liefst 67 miljard dollar op opslagspecialist EMC. Dit terwijl Dell zelfs slechts een waarde heeft van ongeveer 25 miljard dollar, samen met Silver Lake Partners en enkele financiële instellingen kan Dell deze overname toch doen, het bedrijf gaat dan wel gebukt onder een hele hoge schuldenlast.

Het is dan ook niet vreemd dat Dell en Silver Lake Partners goed aan het kijken zijn welke dochterbedrijven en onderdelen niet langer bij de toekomstvisie van Dell passen, zodat het deze kan verkopen en de aankomende schuld kan verlagen. Een van de bedrijven die in de verkoop zou staat is Perot, dat bedrijf werd door Dell gekocht in 2009 voor 3,9 miljard dollar. In totaal wil Dell zo’n 10 miljard dollar ophalen met de verkoop van huidige dochterondernemingen.

De overname met EMC Is overigens nog niet helemaal rond. Op dit moment verkeerd de overname nog in de fase dat andere bedrijven ook een bod mogen doen op EMC. Dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren en vervolgens zal de overname worden voorgelegd aan de handelswaakhonden die hun toestemming moeten verlenen. Daarbij zal er worden gekeken of Dell niet een te grote machtspositie krijgt in een bepaalde markt, als dat zo is moet Dell mogelijk onderdelen afstoten of aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Dell verwacht zelf pas medio 2016 de overname te kunnen afronden en dan gaat de grootste techfusie uit de geschiedenis plaatsvinden. Dell zal dan een van de grootste werkgevers worden in de IT-sector, Dell heeft op dit moment al zo’n 110.000 mensen in dienst en EMC is met 70.000 werknemers ook geen kleine partij.