Hoewel de officiële uitrol van de Windows 10 Fall Creators Update vorige week van start ging, is de update nog niet op ieder apparaat geïnstalleerd. Microsoft schept nu wat duidelijkheid door in een blogbericht zijn releaseschema bekend te maken. Daarin benadrukt het bedrijf tevens dat het doel is om feature updates zo snel mogelijk te brengen, terwijl de best mogelijke update-ervaring gehaald moet worden.

Overigens is de update na de formele lancering al voor iedereen te installeren. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld handmatig zoeken naar de update door in instellingen naar bijwerken en beveiliging te gaan en vervolgens op ‘naar updates zoeken’ te klikken. Toch pusht Microsoft de Fall Creators Update alleen actief op apparaten die al getest zijn door het bedrijf.

Over het besluit schrijft Microsoft dat het ervan overtuigd is zo de beste update-ervaring te leveren, zodat er feedback op applicatie-compatibiliteit en hoe Windows werkt met een rijk ecosysteem binnenkomt. Op basis van feedback van fabrikanten en end-user testers bepaalt Microsoft welke apparaten als volgende aan de beurt zijn.

Zo’n proces herhaalt het bedrijf totdat alle apparaten met Windows 10 over de update beschikken. Microsoft laat in een grafiek zien hoe dat eruit ziet.

Nieuwe functies

Het bedrijf kiest er voortaan voor om per jaar twee updates met features uit te brengen. De Fall Creators Update is de tweede update van dit jaar. Door deze manier van updaten komen er in één keer veel nieuwe functionaliteit voor het besturingssysteem bij. Techzine zette in een achtergrondartikel al uiteen wat de Fall Creators Update precies introduceert.

Vooral vijf nieuwe functionaliteiten vallen op bij de update. Eén daarvan is Windows Mixed Reality, waarmee gebruikers met een speciale headset kunnen genieten van mixed reality. De nieuwe ontwerptaal Fluent Design laat het besturingssysteem er meer als een geheel uitzien. Anderzijds zijn er OneDrive On-Demand om vanuit programma’s te browsen door bestanden op Onedrive en ‘Personen’ voor het makkelijker in contact komen met veelgebruikte contacten.