De opvallendste functionaliteiten van de Windows 10 Fall Creators Update

De opvallendste functionaliteiten van de Windows 10 Fall Creators Update

Microsoft is deze week begonnen met de uitrol van de Windows 10 Fall Creators Update. Toch zal nog niet iedereen van de nieuwste update kunnen genieten, omdat  de uitrol geleidelijk gebeurt. Personen die er nog niet mee aan de slag kunnen dienen te wachten of handmatig controleren via achtereenvolgens instellingen, bijwerken en beveiligen en controleren op updates. In welke groep je ook valt: er komt in ieder geval een aantal belangrijke features bij. Wij zetten de interessantste op een rij.

Windows Mixed Reality

Eén van de focusgebieden die Microsoft de laatste tijd regelmatig onder de aandacht brengt, is mixed reality (combinatie van fysieke en digitale wereld). Ook in de Fall Creators Update wil het bedrijf deze technologie pushen. Met Windows Mixed Reality kunnen gebruikers met een speciale headset genieten van mixed reality. De verkoop van de brillen begint tegelijkertijd met de uitrol van de grote update.

Gebruikers van de headset kunnen virtual reality ervaren en 360-gradenvideo’s bekijken. Interessant is de mogelijkheid om Universal Windows Platform (UWP)-apps in mixed reality te bekijken met de bril. Later zal Windows Mixed Reality ook ondersteuning krijgen van het Steam VR-platform, zodat er wat meer games beschikbaar komen.

Fluent Design

De Fall Creators Update voegt de nieuwe designtaal Fluent Design toe, waarmee Windows 10 er iets anders uit komt te zien. Het zijn momenteel de eerste stappen naar iets wat later prominenter in het besturingssysteem zit, maar er zijn al wat sporen te vinden in het uiterlijk dat deze update met zich meebrengt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Fluent Design Windows wat meer als een geheel aan laat voelen.

Dat gebeurt onder andere door applicaties er doorzichtig maar troebel uit te laten zien. Microsoft realiseert zo wat meer diepte. Bijvoorbeeld in de rekenmachine zie je dat al terug, al is het nog niet wat de oorspronkelijke belofte was. Nog niet overal is Fluent Design zichtbaar, dus verwacht niet ineens een totaal ander ogend besturingssysteem.

Fall-creators

OneDrive On-Demand

Gebruikers van OneDrive kunnen in hun handen wrijven door de Fall Creators Update. Het zogeheten OneDrive On-Demand, voorheen OneDrive Placeholders, maakt het namelijk mogelijk om vanuit programma’s te browsen door bestanden op OneDrive. Interessant is dat het downloaden van de bestanden of een map pas gebeurt als er daadwerkelijk opening plaatsvindt.

Daardoor zal er veel opslaggeheugen bespaard blijven. Het is tevens mogelijk om bepaalde mappen en bestanden altijd te bewaren op apparaten zodat ze offline te raadplegen zijn. Grotendeels werkt On-Demand overigens hetzelfde als Placeholders, dat verdween na Windows 8. Om de functionaliteit te laten werken dient het OneDrive-account gekoppeld te worden aan de pc, al is de feature niet direct beschikbaar. De OneDrive-client in Windows vereist namelijk ook een update.

Personen

Rechtsonder in de taakbalk vind je een icoontje met twee poppetje achter elkaar (zie ook onderstaande screenshot). Dit is de feature ‘Personen’ waar Microsoft al enige tijd aan werkt en maakt het eenvoudiger om in cotact te blijven met collega’s, vrienden en familie. Drie contacten kunnen in dit gedeelte namelijk vastgepind worden aan de taakbalk van het besturingssysteem.

Chatten met de ander kan vervolgens via Microsoft-applicaties zoals Skype en Outlook Mail. Het is mogelijk om bestanden te delen met een ander door te slepen naar een contact. Tijdens deze actie hoeft er geen nieuwe app geopend te worden. Daarmee is het een handige toevoeging aan Windows 10, al zal in de praktijk nog moeten blijken hoeveel de feature gebruikt wordt. Applicaties van andere ontwikkelaars, bijvoorbeeld Slack en Facebook, zijn namelijk niet ondersteund.

Fall-creators

Story Remix

Tot slot toont Story Remix dat er wat meer aandacht uitgaat naar creativiteit. Hiermee kunnen video’s bewerkt worden door animaties, muziek of speciale effecten toe te voegen. Je komt in deze bewerktool terecht door in de Foto-app op de Remix-knop te drukken. Kanttekening is wel dat sommige opties alleen mogelijk zijn voor Office 365-abonnees, al beschikt de standaard versie al over het grootste gedeelte mogelijkheden.

Story Remix klinkt als een volledige video-editor of alternatief voor zo’n bewerkprogramma, maar dat is het niet. Het is een simpel programma waarmee een wat leukere video met niet al te veel moeite gemaakt wordt. Desalniettemin een toevoeging die het besturingssysteem net weer wat extra mogelijkheden geeft.