Microsoft is begonnen met de uitrol van de Windows 10 Fall Creators Update. Daarmee komt de techgigant zijn belofte na om de grote update voor het besturingssysteem op 17 oktober te lanceren. Ongeveer een week geleden startte Microsoft nog de uitrol van de Windows 10 Fall Creators naar Insiders, maar nu krijgt dus ook het grote publiek met de update te maken.

Het bedrijf testte de afgelopen maanden veelvuldig de Fall Creators Update. Dat de nieuwste versie van het besturingssysteem nu beschikbaar is betekent niet dat iedereen hem ook al kan gebruiken. De update wordt namelijk geleidelijk uitgebracht. Microsoft doet dat vaker bij feature updates voor Windows, dus dat is niet heel gek.

Waarschijnlijk zul je de update niet direct op jouw pc zien staan. Ook wij konden hem nog niet vinden. Het kan in theorie weken of zelfs maanden duren totdat de update voor alle gebruikers beschikbaar is. Voor sommige gebruikers is het vervelend dat ze niet direct van alle nieuwe functionaliteiten kunnen genieten. Zij kunnen wachten totdat ze een notificatie ontvangen dat ze kunnen upgraden naar de Fall Creators Update of handmatig checken door achtereenvolgens op instellingen, bijwerken en beveiligen en controleren op updates te klikken.

Nieuwe functies

In vergelijking met de Creators Update van eerder dit jaar is de Fall Creators Update wat kleiner, maar desalniettemin toch flink. Microsoft besloot namelijk feature updates op te sparen om twee keer per jaar met een grote update te komen. Daar is de versie die momenteel wordt uitgerold er dus eentje van. De update is overigens gratis.

De Fall Creators Update richt zich met name op het toevoegen van zaken die te maken hebben met creativiteit. Daarbij valt te denken aan verbeterde mogelijkheden voor het gebruik van een stylus (Ink), Paint 3D en mixed reality. Ook Story Remix is een belangrijk onderdeel dat toegevoegd gaat worden. Anderzijds komt er een OneDrive Files On-Demand feature die helpt bij het besparen van ruimte op de computer. Tot slot is de nieuwe ontwerptaal in sommige delen noemenswaardig.