Abonneer je gratis op Techzine!

De muziekindustrie heeft de Grammies, de filmindustrie de Golden Globes en de Oscars en in 2007 heeft de gamesindustrie ook haar eigen awardshow.

Het plan voor een groots opgezette show, waarin de beste games onderscheiden worden, is opgevat door The Academy of Interactive Arts and Science (AIAS). De organisatie is daarvoor een samenwerking aangegaan met Dick Clark Productions en kondigde de gezamenlijke plannen voor de show afgelopen week aan tijdens de DICE 2006 show in Las Vegas.

De show zal officieel "The Academy of Interactive Arts and Sciences Presents: The Year in Games" gaan heten en de eerste editie staat gepland voor het eerste kwartaal van 2007. Tijdens de show worden de beste videogames geshowt en worden de teams achter deze spellen in het zonnetje gezet.

Volgens Jules Haimovitz van Dick Clark Productions heeft de show een enorm breed publiek, zelf schat hij dat de meeste kijkers tussen de 12 en de 49 jaar zullen zijn. Haimovitz wilde niet echt in detail treden wat betreft het verloop van de show, omdat het een dergelijke show volgens hem nog niet eerder is gemaakt: "We creëren een vorm van televisie die nog niet eerder is vertoond. Uitleggen hoe het eruit gaat zien is daarom net zoiets als in 1968 aan iemand uitleggen hoe een muziekvideo eruitziet. De show zal zelfs voor niet-gamers interessant worden," aldus Haimovitz.

Wel duidelijk is dat er tijdens de show vooral bekeken wordt waarom de spellen waardering verdienen. De techische details over de games zullen dus weinig tot niet besproken worden. Verder worden er tijdens de show diverse bekendheden naar hun mening over de games gevraagd en komen naast bekende talenten uit de gameindustrie ook consumenten aan het woord.

AIAS is in ieder geval zeer enthousiast over het concept. AIAS denkt dat het, tien jaar na de oprichting van de organisatie, het juist moment is om de pioniers in de gameindustrie bij het grote publiek te introduceren.