2min

Op de tweede dag van het Pwn2Own event in Vancouver is een Nederlander in de prijzen gevallen. Willem Pinckaers maakte onderdeel uit van een drie koppig internationaal team en kreeg op de tweede dag van het event de BlackBerry Torch 9800 op zijn knieën.

Pinckaers werkte samen met Rapf-Phillip Weinmann en Vincenzo Lozzo welke vorig jaar de iPhone 3GS al gekraakt hebben. Dit jaar richten zij succesvol hun zinnen op de Torch. Naast de BlackBerry Torch 9800 werd ook de iPhone 4 gekraakt. Dit werd gedaan door het team van Charlie Miller en Dion Blazakis. Het duo trof een maandenlange voorbereiding, welke pas klaar was in de nacht voorafgaand aan de wedstrijd. Miller behoort al vier jaar lang tot een van de winnaars.

Smartphones met het besturingssysteem Android en Windows Phone 7 kwamen ongeschonden uit de strijd. Dit was te wijten aan het feit dat de deelnemers die zich op deze platformen richtte zich terug hadden getrokken uit de wedstrijd. Eerder deze week schoot een potentiële deelnemer zichzelf in de voet nadat hij een lek in Android aan Google meldden. Google bracht direct een patch uit waardoor de hack voor de deelnemer onmogelijk werd.

De winnaars mogen hun aanvalsmanier niet openbaar maken of verspreiden maar moeten deze inleveren aan organisator TippingPoint. In ruil daarvoor krijgen de teams wel een cheque met 15.000 dollar aan prijzengeld. Volgens TippingPoint-medewerker, jurylid en voormalig winnaar Peter Vreugdenhil is het onwaarschijnlijk dat de overige browsers en smartphones nog worden gekraakt op de laatste dag van het event.