Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft middels een blog de komst van een app store voor Windows 8 bevestigd. Zowel de tabletversie van Windows 8 als de desktopversie zal worden voorzien van een applicatiewinkel. Het volgt hiermee dezelfde strategie als Apple.

De applicatiewinkels zijn hot op dit moment. Voor elk platform of apparaat lijkt een applicatiewinkel gebouwd te worden. De een met meer succes dan de andere. Een applicatiewinkel voor Windows lijkt echter op voorhand al een succes te kunnen worden. Er bestaan zo ontzettend veel applicaties voor Windows dat het invoeren van een applicatiewinkel eigenlijk ook een heel logische stap is. Ontwikkelaars krijgen hiermee een nieuw platform om hun applicatie gemakkelijk te promoten en aan te bieden.

De hoofdontwikkelaar van Windows 8, Steven Sinofsky, heeft middels een blog de komst van de app store bevestigd. Hij schrijft sinds kort blogs over de ontwikkeling van Windows 8 en recent heeft hij diverse teams opgesomd die druk bezig zijn met Windows 8. Een van de teams draagt de naam ‘App Store’.

Ook geeft Sinofsky inzicht in het aantal ontwikkelaars dat werkt aan Windows 8. In totaal werken er 35 teams aan Windows 8 met elk zo’n 25 tot 40 ontwikkelaars. Als we uit gaan van een gemiddeld aantal van 32 ontwikkelaars dan zijn er dagelijks ruim 1100 mensen aan het ontwikkelen voor Windows 8. Wat laat zien hoe ingewikkeld en groots de ontwikkeling van een besturingssysteem is. Volgens Sinofsky is dat aantal exclusief de testers en managers die de boel begeleiden.

Het grote wachten is op meer specifieke details van Windows 8, waarvan de meeste volgende maand worden verwacht op de ingelaste Build-conferentie van Microsoft die wordt gehouden in Anaheim.

Er gaan inmiddels geruchten dat Microsoft de eerste publiekelijke bètaversie zal verspreiden op deze conferentie. In elk geval zal Microsoft weer nieuwe beelden laten zien van Windows 8, die we tot op heden nog niet eerder hebben gezien.

In elk geval zal Microsoft de nieuwe ontwikkeltools presenteren voor Windows 8. Voor de tabletversie zal een aparte ontwikkeltool komen omdat deze applicaties niet compatibel zijn met de reguliere Windows-applicaties. De tabletapplicaties zullen gebruik maken van HTML5, CSS3 en JavaScript.

De komst van een app store voor Windows 8 is geen wereldschokkend nieuws, de plannen waren immers al eerder uitgelekt vorig jaar. Alleen tot op heden nooit bevestigd door Microsoft. Nu is dat wel gebeurd, de vraag is alleen hoe de applicatiewinkel gaat heten. Microsoft ligt momenteel nog in de clinch met Apple over de term app store. Apple heeft ‘app store’ namelijk als merknaam laten deponeren.