2min

Tags in dit artikel

, , , ,

In het Britse Manchester lopen internetters het grootste risico om het slachtoffer te worden van cybercriminelen in Europa. Ook Amsterdam komt er niet al te best van af met een tweede plaats.

Dat laten de onderzoeksteams van Norton en Sperling’s Best Places weten aan Techzine. In hun onderzoek hebben ze een aantal risicofactoren in overweging genomen die van invloed kunnen zijn op de online veiligheid van internetters. Zo is er gekeken naar PC-bezit, activiteiten op social media, maar ook het aantal smartphone en social media gebruikers, WiFi-hotspots en cybercrimemeldingen. In het onderzoek is enkel gekeken naar Europese steden.

Manchester voert de lijst aan, omdat het aantal incidenten met WiFi-hotspots en malwarepogingen hoger ligt dan elders. Amsterdam staat op de tweede plaats doordat deze stad het hoogste aantal PC-bezitters telt. Daardoor ligt het aantal gebruikers dat toegang heeft tot het internet en social media zeer hoog en zijn er veel meldingen van cybercriminaliteit. Barcelona staat vrijwel onderaan de lijst, omdat relatief weinig mensen een eigen PC bezitten. Daardoor is er vrij weinig internetcriminaliteit in deze stad en blijft het gebruik van social media beperkt. De hekkensluiter is Berlijn. In de Duitse hoofdstad is het aantal malwarepogingen het laagst in heel Europa en kent het weinig smartphonegebruikers.

Hieronder is de volledige lijst gepubliceerd. Opvallend is dat er vrijwel alleen hoofdsteden in de top 10 voorkomen.

  1. Manchester (Verenigd Koninkrijk)
  2. Amsterdam (Nederland)
  3. Stockholm (Zweden)
  4. Parijs (Frankrijk)
  5. Londen (Verenigd Koninkrijk)
  6. Dublin (Ierland)
  7. Milaan (Italië)
  8. Rome (Italië)
  9. Barcelona (Spanje)
  10. Berlijn (Duitsland)