Een Nederlandse rechter heeft geoordeeld dat Apple inbreuk heeft gemaakt op een patent van Samsung. Het patent heeft betrekking op 3G-technologie, welke is terug te vinden in verschillende Apple-producten.

Naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank in Den Haag zal Samsung een schadevergoeding claimen bij Apple, hoe hoog deze zal oplopen laat Samsung voorlopig in het ongewisse. Samsung is in het gelijkgesteld dat Apple onterecht gebruik maakte van patent EP 11882699, één van de vier 3G-patenten die door het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf waren aangevoerd in de zaak. De andere patenten zijn dus afgewezen.

Eerder oordeelde een Nederlandse rechter dat er geen patenten werden geschonden in de iPhone 4S. Door een samenwerking tussen Apple en Qualcomm wordt de jongste smartphone van Apple beschermd, Qualcomm beschikt namelijk wel over licenties op de patenten van Samsung. Het is daarom aannemelijk dat inbreuk op het patent wordt gemaakt door de oudere iPhone 3G, 3GS, iPad en iPad 2, welke over een Intel-chip beschikken.

Samsung laat in een reactie weten door te gaan met het verdedigen van zijn innovaties en het beschermen van de intellectuele eigendomsrechten om Apple te stoppen gratis gebruik te laten maken van haar technologie.

Tot een verkoopverbod zal het niet komen, aangezien het patent een zogeheten standaard essentieel patent is, wat Samsung verplicht om op basis van eerlijke voorwaarden licenties uit te geven. Samsung zal afhankelijk van het aantal verkochte producten waarmee Apple inbreuk heeft gemaakt een schadevergoeding berekenen.