Sinds 2007 is Doom 4 in ontwikkeling bij id Software, heeft Bethesda bevestigd. Dat de game inmiddels al zes jaar in ontwikkeling is, komt doordat de ontwikkeling in 2011 opnieuw begon omdat Bethesda niet tevreden was met het tot dan toe behaalde resultaat.

Eind 2011 werd Doom 4 volledig afgekeurd, wat voor id Software betekende dat het weer compleet opnieuw kon begonnen aan de ontwikkeling van de game. Sindsdien werken alle ontwikkelaars van de studio aan de game. Rage 2, de andere game die in ontwikkeling is bij id Software, is even in de ijskast geplaatst.

Bethesda werd in 2009 eigenaar van id Software en toen de studio in 2011 klaar was met de ontwikkeling van de originele Rage-game werden er grote wijzigingen doorgevoerd. Wat tot dusver Doom 4 was stelde Bethesda en id Software niet tevreden omdat de game te veel leek op Call of Duty. De game werd door ontwikkelaars gekscherend Call of Doom genoemd.

Er waren twee teams die aan verschillende projecten werkten, deze werden samengevoegd om aan Doom 4 te werken. Plannen voor DLC voor Rage werden grotendeels geschrapt en de ontwikkeling van Rage 2 werd tijdelijk stopgezet.

Bethesda’s woordvoerder Pete Hines wist nog niet te melden wanneer we Doom 4 kunnen verwachten.