Microsoft gaat binnenkort SkyDrive vervangen door OneDrive en zal dan ook enkele nieuwe functies gaan uitrollen. Functies die wel veel weg hebben van de grote concurrent Dropbox. Zo kunnen gebruikers extra opslagcapaciteit verdienen door vrienden aan te melden voor OneDrive of door in de mobiele app het automatisch synchroniseren van foto’s in te schakelen.

Microsoft maakte recent bekend dat de naam van SkyDrive zal worden aangepast in OneDrive, dit omdat Microsoft een rechtszaak had verloren van het Britse Sky, die SkyDrive een inbreuk vonden op hun merk. OneDrive is vooralsnog de definitieve naam tenzij er een nieuwe rechtszaak komt die Microsoft verliest.

In elk geval grijpt Microsoft de naamsverandering aan om ook de dienst te voorzien van nieuwe mogelijkheden. Alternatieve diensten zoals Dropbox lijken het nog steeds beter te doen dan Microsoft’s eigen SkyDrive. Om daar verandering in te brengen gaat Microsoft een aantal functies inbouwen die Dropbox zo populair maken. Een daarvan is het krijgen van extra opslagcapaciteit door bepaalde acties uit te voeren. Microsoft kiest ervoor om gebruikers te belonen met 500MB als een vriend zich aanmeld via een uitnodiging bij OneDrive (maximaal 10 keer). Daarnaast kunnen gebruikers 3GB extra opslagcapaciteit krijgen door foto’s op hun smartphone automatisch te synchroniseren met OneDrive via de mobiele OneDrive app.

Microsoft heeft een SkyDrive app voor iOS, Android en Windows Phone welke binnenkort ook een naamswijziging zal ondergaan.

In het huidige SkyDrive biedt Microsoft al wel de mogelijkheid aan om mappen te delen, maar in de nieuwe OneDrive-versie zullen deze gedeelde mappen ook gesynchroniseerd worden over verschillende gebruikers. Daarnaast komt er een co-owner functie, waarmee je een andere gebruiker ook eigenaar van de gedeelde map kan maken, op die manier kan je samen vanuit één map werken.

Microsoft heeft laten weten binnenkort OneDrive te gaan uitrollen, helaas kan het bedrijf nog geen exacte datum noemen.