Canonical stopt met clouddienst Ubuntu One

Abonneer je gratis op Techzine!

Vandaag heeft Canonical bekendgemaakt te stoppen met Ubuntu One. De clouddienst wist ondanks brede compatibiliteit nooit echt voet aan de grond te krijgen. Ubuntu One werd gelanceerd op 13 mei 2009.

Canonical wil meer aandacht kunnen besteden aan de meest belangrijke initiatieven, klaarblijkelijk behoort Ubuntu One niet langer tot die zaken. De focus wordt gericht op de ontwikkeling van Ubuntu zelf. Canonical benadrukt ook dat Ubuntu One eigenlijk niet in het model van Canonical paste, aangezien de gebruiker juist wordt aangemoedigd om diensten en services van derden te gebruiken.

Ook wordt aangegeven dat Canonical niet langer qua prijs kan concurreren met andere clouddiensten. Om de concurrentie met bedrijven als Dropbox, Google en Microsoft aan te gaan zouden meer investeringen gemaakt moeten worden en Canonical is van mening dat dat geld beter aan andere projecten kan worden besteed.

Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk om opslagruimte voor Ubuntu One aan te schaffen. In de nieuwe release van Ubuntu zullen de file-services niet meer worden toegevoegd. Omdat Canonical wel gelooft in Ubuntu One wordt de broncode vrijgegeven. Zo kunnen andere ontwikkelaars desgewenst voortbouwen op Canonical’s werk.

De huidige dienstverlening zal op 1 juni 2014 worden stopgezet, gebruikers hebben nog tot 31 juli om hun data veilig te stellen. Canonical belooft een eenvoudig migratieproces voor de gegevens.