3min

Microsoft geeft Internet Explorer 11 een grote tussentijdse update. Dat is zeer opmerkelijk, want normaal gesproken updatet Microsoft de browser alleen als er een nieuwe versie uitkomt, tenzij het gaat om beveiligingsupdates. Het versienummer blijft behouden maar de browser krijgt wel een groot aantal nieuwe mogelijkheden.

Op 8 april zal Internet Explorer beschikbaar komen voor Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1. Op die dag zal ook de grote update voor Windows 8.1 beschikbaar komen, daarover kan je een preview lezen. Microsoft heeft Internet Explorer 11 flink op de schop genomen en gelijkgetrokken over alle Windows-apparaten. De browser past zich dadelijk automatisch aan op basis van de schermgrootte. Het aantal zichtbare tabbladen wordt bijvoorbeeld minder, naarmate het scherm kleiner wordt.

Windows Phone

De versie die de meeste aanpassingen kent is Internet Explorer voor Windows Phone. Daar gaat het uiterlijk van de browser ook flink op de schop, plus dat er verschillende functies zijn toegevoegd die op de desktop-variant al wel beschikbaar waren. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid een website als een Live Tile (tegel) weer te geven. Daarnaast is het straks mogelijk om tabbladen te synchroniseren over meerdere apparaten, als je bijvoorbeeld een website hebt gevonden op je Windows Phone-toestel, dan kan je deze synchroniseren naar OneDrive om de website vervolgens op je laptop, tablet of desktop met Windows verder te bekijken. Sommige websites werken nou eenmaal nog niet zo goed op een klein scherm.

Daarnaast is ook InPrivate-browsing toegevoegd aan Windows Phone, hiermee kan je een privesessie starten om op internet te surfen, zodra de browser wordt afgesloten worden automatisch alle gegevens van die browsersessie gewist. Ook is er de mogelijkheid om te surfen in een nieuwe mode waarin het dataverbruik zoveel mogelijk wordt beperkt, je kan dan op elke webpagina aangeven welk gedeelte er wel of niet geladen moet worden. Dit scheelt zo’n 60 tot 80 procent aan dataverkeer.

Tot slot is er de mogelijkheid om de browser met spraakcommando’s te besturen en is er een nieuw leesvenster ingebouwd om artikelen te kunnen lezen. Internet Explorer 11 komt helaas pas beschikbaar in Windows Phone 8.1, welke deze zomer wordt verwacht voor bestaande toestellen. Microsoft lichtte de update voor Windows Phone gisteren toe.

Laptops, tablets en desktops

De normale desktopversie van Internet Explorer 11 die te vinden is op laptops, tablets en desktops krijgt aanstaande dinsdag een update. Naast het feit dat de browser zich aanpast aan de schermgrootte, zijn er nog veel meer nieuwe mogelijkheden. Zo zijn de ontwikkelaarstools welke via de toets F12 zijn te benaderen flink op de schop gegaan en uitgebreid.

Ook heeft Microsoft gedacht aan bedrijven die nog in hun maag zitten met applicaties die afhankelijk zijn van een oude versie van Internet Explorer. In de Enterprise-mode kunnen bepaalde websites of applicaties worden geopend met de renderengine van een oude Internet Explorer-versie. Hierdoor werken deze oude websites en apps alsnog goed in de browser en kunnen bedrijven gewoon updaten naar IE11. Dat is geen overbodige luxe aangezien de oude browsers een hele hoop beveiligingsproblemen kennen.

Ook is de WebGL-ondersteuning van Microsoft flink verbeterd en om dit te onderbouwen heeft het bedrijf een nieuwe Fishtank-benchmark gebouwd. Op deze webpagina laadt je browser een aquarium dat met WebGL is opgebouwd en waarin een aantal visjes zwemmen. Je kan het aantal vissen verhogen tot maximaal 400, om te zien hoe goed je browser en computer hiermee om kunnen gaan. Microsoft laat constant zien hoeveel beelden per seconde je computer of tablet weet te renderen.