Microsoft gaat Windows 10 updates ook via p2p verspreiden

Microsoft gaat in de toekomst de updates voor Windows 10 niet alleen via Windows Update verspreiden. Het bedrijf gaat de updates ook via de peer-to-peer-technologie verspreiden. Hierdoor kunnen updates veel sneller worden uitgerold, wel zal Microsoft de veiligheid en controle van de updates moeten verbeteren.

Er zijn afbeeldingen uitgelekt van een nieuwe Build van Windows 10, daarin is te zien dat er een optie komt om Windows updates van meerdere bronnen te downloaden. Wat de standaard optie gaat worden is nog onduidelijk, gebruikers houden in elk geval de mogelijkheid om Windows updates alleen via Microsoft te downloaden. De andere opties zijn via Microsoft en lokale pc’s binnen hetzelfde netwerk, en via Microsoft, lokale pc’s en pc’s op het internet.

Bij de laatste optie wordt er gebruik gemaakt van peer-to-peer (p2p), deze technologie wordt onder andere gebruikt door BitTorrent om torrents mee te downloaden van bijvoorbeeld The Pirate Bay. Via p2p kan je stukjes van een bestand vanuit verschillende bronnen downloaden en vervolgens worden die aan elkaar geplakt om het originele bestand te reproduceren. Microsoft gaat hiermee dus de internetverbindingen van Windows 10-gebruikers inzetten om de Windows updates sneller te verspreiden. Niet alle gebruikers zullen hier warm voor lopen en de vraag is dan ook in hoeverre dit standaard zal worden ingeschakeld.

Microsoft gaat Windows 10 updates ook via p2p verspreiden

Als Microsoft ervoor kiest om het standaard in te schakelen zal het ongetwijfeld veel kritiek gaan ontvangen, dus het ligt voor de hand dat het een optionele keuze is. Wel zou Microsoft de gebruiker de keuze kunnen geven en er iets tegenover kunnen zetten. Bijvoorbeeld gratis gebruik van een betaalde Microsoft dienst of meer opslagruimte in OneDrive.

Een ander belangrijk punt is de veiligheid van de updates. In het verleden hebben verschillende kwaadwillende al geprobeerd om een Windows Update-server na te maken om op die manier kwaadwillende updates te verspreiden. Nu zou dat nog makkelijker worden als Microsoft p2p-techonlogie gaat gebruiken. Microsoft zal waarschijnlijk een streng validatiesysteem gaan introduceren wat de Windows updates eerst uitgebreid controleert op echtheid alvorens deze worden geïnstalleerd.

Bron:The Verge