2min

Vorige week donderdag bleek dat HTC zijn virtual reality-tak loskoppelt van de kwakkelende smartphonetak. Nu lijken de verkoopcijfers van de VR-bril van HTC, de Vive, onthuld te zijn. De website Road to VR schrijft op basis van de downloadcijfers van de gecombineerde games hoe vaak de bril ongeveer verkocht is.

De site baseert zich op data van de website SteamSpy, dat redelijk nauwkeurig bijhoudt hoeveel spellen verkocht worden op Steam, het platform waar HTC mee samengewerkt heeft bij de ontwikkeling van de Vive. Als gekeken wordt naar het aantal downloads van de drie populairste games op het platform, Tilt Brush, Fantastic Contraption en Job Simulator, is het aantal downloads ongeveer 100.000.

Volgens SteamSpy is Tilt Brush het meest populaire spel van de HTC Vive. Dat zou 94.911 keer gedownload zijn. De foutmarge die SteamSpy daarbij hanteert komt neer op 8.213 downloads, waarmee het aantal verkopen tussen 103.124 en 86.698 ligt. Zo bezien komt het aantal verkopen dus neer op 87.000 – 103.000 stuks.

Als we uitgaan van de prijs van 899 euro die HTC voor de VR-bril vraagt, komt het bedrijf al uit op een omzet van zo’n 89 miljoen euro. Het maken van de bril legt de fabrikant dus bepaald geen windeieren. Ter vergelijking: van de Oculus Rift werden tussen augustus 2012 en oktober 2015 zo’n 175.000 exemplaren verkocht.

De cijfers laten aan de andere kant ook zien dat virtual reality wereldwijd nog in de kinderschoenen staat. De verkoop van bijvoorbeeld consoles ligt veel hoger. De PlayStation 4 staat wereldwijd al op 40,7 miljoen verkochte exemplaren.