Oracle breidt functionaliteit Oracle Analytics Cloud verder uit

Oracle breidt functionaliteit Oracle Analytics Cloud verder uit

Oracle heeft zijn cloudgebaseerde Business Intelligence (BI)-platform Oracle Analytics Cloud (OAC) van vernieuwde functionaliteit voorzien. Toegevoegd zijn meer AI-mogelijkheden en op termijn krijgt de user interface een refresh.

Oracle vernieuwt zijn OAC-oplossing, eigenlijk een cloudgebaseerde versie van het complete BI-portfolio van de techgigant, meerdere keren per jaar in plaats van een ‘big bang release’. Vandaar dat op bepaalde momenten, zoals nu, nieuwe direct beschikbare functionaliteit wordt aangekondigd of functionaliteit die binnenkort zijn opwachting maakt.

De recente aankondiging van nieuwe functionaliteit van AOC draait deze keer om het samenvoegen van zakelijke, self-service en meer uitgebreide analytics-functionaliteit. Denk voor dit laatste onder meer aan verbeterde AI-functionaliteit als geautomatiseerde machine learning of AutoML.

Nieuwe functionaliteit in OAC

Concreet maakt Oracle bekend dat nu functionaliteit is toegevoegd als de data engineering facility-oplossing Automated Data Preparation. Op basis van AI levert deze functionaliteit suggesties voor het uitvoeren van normale taken als data opschonen, data verbergen en het geo-coderen van data. Ook is nu een Data Flow-eigenschap beschikbaar die data uit verschillende bronnen kan ‘consumeren’, veranderingen daaraan uitvoeren en de resultaten naar OAC, databases of data warehouses te sturen. Ook traint deze functie nieuwe ML-modellen of kan op grote schaal de inkomende data in bestaande ML-modellen ‘pompen’.

Daarnaast biedt OAC nu functionaliteit als ML Explainability voor het leveren van background context aan individuele voorspellingen. Ook zijn nieuwe Graph Analytics-eigenschappen toegevoegd en zorgt Text Analytics ervoor dat specifieke analytics kunnen worden uitgevoerd op bepaalde tekstblokken en daaruit zogenoemde word clouds te generen.

Verder is tooling als Affinity Analysis, Custom Map Analytics en Natural Language Processing met ondersteuning voor maar liefst 28 talen aangekondigd.

ol_blog_image_1

Aanpassingen aan look & feel

Naast de diverse analytics-tooling is door Oracle ook hard gewerkt aan een verbeterde look & feel. Zo is nu Oracle Analytics Mobile geïntroduceerd. Dit is een mobiele BI-applicatie voor iOS en Android. Deze applicatie is een toevoeging aan de al bestaande mobiele Day by Day-applicatie van Oracle. Deze applicatie moet samenwerking op BI-gebied mogelijk maken en biedt een op sociale media lijkende analyticsfeed. Oracle heeft ook een nieuwe tool voor infographics/data stories uitgebracht. Hiermee hoeven BI-presentaties niet meer op een dashboard of een rapport te lijken.

Komende user interface refresh

Voor de nabije toekomst kondigde Oracle ook aan dat de look & feel van onderdelen van de user interface een grote verandering zal ondergaan. Deze aanpassingen zullen plaatsvinden op basis van de eigen Redwood-ontwerpstandaarden. Specifieke details over deze redesign zijn nog niet bekend gemaakt.

Tip: Oracle Analytics vereenvoudigt BI- en analtytics-portfolio onder één noemer