2min

Vodafone en Google Cloud gaan gezamenlijk een wereldwijd cloudgebaseerd dataplatform ontwikkelen. Dit dataplatform willen de telecomoperator en de techgigant straks gebruiken om bepaalde (telecom)diensten van Vodafone onder te brengen en voor het leveren van diensten aan klanten.

De ontwikkeling van dit allesomvattende wereldwijde dataplatform van Vodafone en Google Cloud maakt deel uit van een zesjarig samenwerkingscontract dat beide partijen onlangs hebben afgesloten. Het doel van de samenwerking is uiteindelijk om het gebruik van veilige en betrouwbare data analytics, data-inzichten en best practices te stimuleren. Vooral voor het gelijktijdig wereldwijd kunnen introduceren van nieuwe digitale producten voor Vodafone-klanten.

Nucleus- en Dynamo-platforms

De basis van de samenwerking tussen de mondiale telecomoperator en de techgigant wordt gevormd door de ontwikkeling van het grote cloudgebaseerde geïntegreerde dataplatform ‘Nucleus’. Dit specifieke dataplatform moet de grote hoeveelheden data workloads uit de wereldwijde systemen van de telecomoperator kunne verplaatsen en verwerken.

Onderdeel van dit grote dataplatform vormt het nieuwe ‘Dynamo’-systeem. Dit systeem verwerkt en verplaatst de data binnen het hele interne Vodafone-netwerk en moet klanten uiteindelijk snel nieuwe en gepersonaliseerde producten en diensten kunnen bieden. Ook moet dit systeem het Vodafone-netwerk slimmer maken, zoals tijdelijk opspringende breedbandversnellingen voor zowel zakelijke eindgebruikers als voor consumenten. Hiervoor wordt bijvoorbeeld diverse AI- en ML-functionaliteit ingezet om de behoefte te kunnen voorspellen en geheel geautomatiseerd in te regelen.

Het Nucleus-platform, samen met Dynamo, moet dagelijks tot 50 TB aan data kunnen verwerken. In totaal moeten straks duizend Vodafone- en Google-medewerkers dit platform en onderliggende diensten ins standhouden.

Digitale twins en SAP-migratie

Naast de ontwikkeling van Nucleus en Dynamo, werken beide partijen ook samen aan het met behulp van AI en geavanceerde analytics ontwikkelen van een digitale twin van de interne ondersteuningsfunctionaliteit van Vodafone. Ook wordt een digitale twin gebouwd van de hele mondiale digitale infrastructuur van de telecomoperator.

Vodafone gaat ook zijn hele SAP-omgeving naar Google Cloud overbrengen. Dit inclusief de migratie van de core SAP-workloads van de telecomoperator en de belangrijkste corporate SAP-modules, zoals SAP Central Finance.

Overige samenwerking

Verder gaat Vodafone de public cloud-omgeving van Google Cloud ook gebruiken om meer diensten te kunnen leveren rondom het bestrijden van de huidige pandemie. Concreet gaat het hierbij om het data scientists in 11 landen mogelijk te maken om gezondheids- en overheidsproblemen aan te pakken met behulp van geautomatiseerde ML-tooling. Dit moet deze wetenschappers dan betere inzichten opleveren in hoe ziekten zich binnen bepaalde geografische grenzen verspreiden.

Tot slot gaan beide organisaties ook – al dan niet gezamenlijk – consultancydiensten aanbieden op het terrein van data analytics en telecom. Deze diensten willen zij dan aanbieden aan andere (grote) bedrijven.

Tip: IBM en Vodafone vormen samen samenwerking voor cloud, 5G en AI