2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Google Cloud en chipsetfabrikant Intel verstevigen hun bestaande samenwerking op het gebied van 5G. Met de samenwerking willen ze telecomoperators meer helpen bij het versnellen van de uitrol van cloudgebaseerde 5G en edge-diensten.

De samenwerking richt zich vooral op het leveren van cloudgebaseerde producten en diensten waarmee telecomoperators 5G-netwerken kunnen uitrollen, implementeren en activeren. De stap naar cloudgebaseerde 5G-netwerken is volgens Google en Intel voor operators essentieel omdat zij daarmee ook makkelijker cloud-native aanverwante diensten kunnen aanbieden. Het zijn juist deze diensten die grootzakelijke bedrijven steeds meer vragen. Ook hierop wil de samenwerking zich nu verder richten.

vRAN en ORAN-netwerken

Concreet bestaat de uitgebreide samenwerking uit een aantal terreinen. Google Cloud en Intel gaan operators helpen met het uitrollen van gevirtualiseerde Radio Access Networks (vRAN)- en Open Radio Access Networks (ORAN)-netwerken.

De oplossingen hiervoor bestaan uit de Intel FlexRAN referentiesoftware, het cloudgebaseerde Open Network Edge Service Software (OpenNESS)-uitrolmodel van Intel en best practices voor integratie met Google’s hybrid applicatieplatform Anthos. Ook zijn een Data Plane Development Kit (DPDK) en hardware-infrastructuur op basis van Intel Xeon-processors beschikbaar. Verder worden nieuwe referentie-architecturen en oplossingen ontwikkeld om met het Google Anthos-platform 5G vRAN te versnellen.

Tip: Wat is Google Anthos? Is dit de moderne cloud infrastructuur die je zoekt?

Network Functions Validation Lab

Beide partijen richten ook een Network Functions Validation Lab op. Klanten kunnen hier samen met Google en Intel hun core-netwerkfunctionaliteit testen, optimaliseren en valideren op het Google Cloud Anthos for Telecom-platform. Dit om hun 5G- en edge-strategieën op te stellen, plannen en valideren.

Aandacht voor edge-diensten

Verder willen Google Cloud en Intel operators helpen bij het ontwikkelen en uitrollen van diensten die zij via hun cloudgebaseerde 5G-netwerk en edge-omgeving naar klanten kunnen uitrollen. Hiermee wordt de zogenoemde ‘netwerk edge’ meer een zakelijk dienstenplatform. Inmiddels kunnen al 200 applicaties van partners via het Google Cloud (5G)-netwerk worden geleverd.

Daarnaast gaan beide partijen ook proberen om edge-oplossingen met op Intel gebaseerde rekenkrachttechnologie te gaan leveren. Dit inclusief blauwdrukken en edge-oplossingen voor verticale markten als de productiesector en de retail.