Akamai en Linode lanceren managed database service

Akamai en Linode lanceren managed database service

Cloud- en securitydienstverlener Akamai introduceert een managed database service. De dienst wordt verleend door dochterbedrijf Linode, een recente aanwinst.

Akamai werd in 1998 opgericht. In de beginjaren timmerde de organisatie aan een netwerk voor content delivery (CDN). CDN providers beheren wereldwijd datacenters om de content van klanten op hoge snelheden naar eindgebruikers te pushen. Het netwerk van Akamai is nog altijd in gebruik, maar de dienstverlening breidde in de afgelopen jaren uit. Meerdere overnames leidden tot een divers portfolio met CDN-, security- en edge-diensten.

Linode is een recente aanwinst. Akamai nam de Infrastructure-as-a-service-provider in februari over voor 790 miljoen euro. Een van de eerste gevolgen van de overname is een nieuwe dienst, Akamai Linode Managed Database. De managed database service ondersteunt MySQL. Support voor PostgreSQL, Redis en MongoDB volgt in het volgende kwartaal.

Linode Managed Database

Database management is noodzakelijk voor elke webapplicatie in een productieomgeving. Vroeger belandde de taak op het bureau van operations. Vandaag de dag kijken organisaties naar developers. Aan hen de taak om te ontwikkelen, deployen én beheren. De dienst van Linode en Akamai focust op development teams met elke grootte en achtergrond. Het toverwoord is gebruiksgemak. Gebruikers kunnen database management automatiseren, zonder de hoge technische drempel die daar van origine bij komt kijken.

“Elke webapp heeft een database nodig”, deelt Will Charnock, Senior Director of Engineering bij Akamai. “Moet een applicatie schaalbaar, krachtig en bestendig, dan is het is enorm belangrijk om database management te kunnen automatiseren wanneer.”

Linode speelt hoofdrol

Volgens Akamai werd de dienst ontworpen op basis van klantenfeedback. Na de overname van Linode vroeg Akamai aan klanten welke dienst zij het liefste wilden terugzien. Database management werd het vaakste genoemd. Linode biedt de dienst bij eindgebruikers aan. Databases worden gehost in een van elf datacenters wereldwijd.