2min

De zesde versie van Veeam Backup for Microsoft 365 is algemeen beschikbaar. De release bevat een self-service portal en nieuwe tools voor langetermijnopslag.

Veeam Backup for Microsoft 365 is populair onder managed service providers (MSP’s). De software maakt het mogelijk om de Microsoft 365-omgevingen van klanten te backuppen. On-premises- en cloud storage worden ondersteund, waaronder Amazon S3, Azure Blob en IBM Cloud.

De zesde versie van Veeam Backup for Microsoft 365 is sinds kort beschikbaar. De release bevat een self-service portal en een nieuwe tool voor backups in goedkope cloudomgevingen, waarover later meer.

Naast functionaliteit veranderde Veeam de naam van het product. Veeam Backup for Microsoft 365 stond tot voor kort bekend als Veeam Backup for Microsoft Office 365. ‘Office’ valt in de nieuwe versie weg omdat Microsoft Office 365 tegenwoordig Microsoft 365 heet.

Self-service portal en backup copy

Wat functionaliteit betreft introduceert Veeam een nieuw self-service portal. De webomgeving stelt eindgebruikers in staat om op eigen benen gegevens te herstellen. Administrators hoeven niet meer bij te springen wanneer een medewerker per ongelijk data verwijdert.

Ten tweede bevat de release ‘backup copy’, een reeks functies voor het kopiëren van backups naar goedkope storagediensten als Azure Archive, Amazon Glacier en Glacier Deep Archive. Dergelijke storagediensten zijn geschikt voor langetermijnopslag. Administrators kunnen ‘backup copy’ instellen om elke backup automatisch naar een goedkope dienst te kopiëren, of alle backups periodiek te kopiëren.

Teams Graph API

De preview van de release is al een tijdje beschikbaar. Een van de functies uit de preview is niet door Veeam doorgevoerd. De standaardconfiguratie van de preview gebruikte Teams Graph API om data van Microsoft Teams te backuppen. De configuratie van de daadwerkelijke release gebruikt Exchange Web Services (EWS) API’s, net zoals de vorige releases.

Veeam overwoog de standaardconfiguratie te wijzigen omdat Microsoft het gebruik van EWS API’s op de lange termijn niet meer toestaat voor backups van Teams. Microsoft wil dat backupleveranciers met de Teams Graph API werken, een duurder en complexer alternatief.

Klanten van Veeam zullen op een gegeven moment moeten overstappen op de Teams Graph API. Veeam vond het daarentegen te vroeg om de standaardconfiguratie te wijzigen. De nieuwe release werkt nog steeds met EWS API’s.

Tip: Veeam legt de lat hoger met object storage en Salesforce features