Cohesity en Microsoft breiden samenwerking uit: ChatGPT bereikt data security

Insight: Backup & Recovery

Cohesity en Microsoft breiden samenwerking uit: ChatGPT bereikt data security

Microsoft en Cohesity breiden samenwerking sterk uit. Diepere integraties tussen de portfolio’s van beide partijen, DMaaS-oplossingen komen beschikbaar op Azure en toevoeging van OpenAI-technologie aan Cohesity-platform zorgen ervoor dat back-ups context en inzicht kunnen bieden.

Cohesity deed vandaag een behoorlijk grote aankondiging. Of eigenlijk meerdere grote aankondigingen. We gaan echter toch proberen om het allemaal in een enkel artikel op te nemen. Er loopt namelijk een rode draad door het verhaal van vandaag. Die rode draad luistert naar de naam Microsoft.

Microsoft heeft in de afgelopen jaren duidelijk gemaakt dat het de bescherming van data serieus neemt. Niet alleen door de eigen producten en diensten hierop in te richten, maar ook partnerships aan te gaan met andere partijen. Enkele jaren geleden was daar al de investering die het bedrijf deed in Rubrik. Vandaag krijgt de samenwerking met Cohesity een stevige upgrade.

Cohesity_Sanjay
Cohesity-CEO Sanjay Poonen tijdens het online event rondom de samenwerking met Microsoft

Diepere integraties tussen Cohesity en Microsoft

Het eerste gebied waarop de samenwerking tussen Cohesity en Microsoft uitgebreid wordt, heeft te maken met het koppelen van producten en diensten van beide partijen. Zo is er vanaf nu een integratie tussen Cohesity DataProtect (voor back-up en recovery) en Microsoft Sentinel. Dat is het SIEM-platform van Microsoft. Klanten die beide diensten afnemen krijgen zo eenvoudiger en beter toegang tot rapportages en ransomware-meldingen.

Verder is er nu ook een integratie tussen Microsoft Azure AD en MFA en het Cohesity-platform. Hiermee kun je deze diensten van Microsoft dus gebruiken om op een veilige en goed beveiligde manier toegang te geven en krijgen tot Cohesity-producten en diensten. Hieronder vallen onder andere ook Cohesity Data Cloud en Cohesity Cloud Services.

Op het gebied van integraties en partnerships is er tot slot nog eentje tussen Cohesity en BigID. BigID is een bedrijf dat zich primair bezighoudt met datasecurity, privacy, compliance en governance. Cohesity gebruikt BigID voor dataclassificatie. Dit bedrijf heeft echter ook een ingebouwde integratie met Microsoft Purview. Via dit partnership hebben klanten van Cohesity hier dus ook toegang toe voor hun Microsoft-omgeving.

Cohesity Cloud Services niet meer alleen op AWS

Cohesity heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op de overstap naar een as-a-service-model. Het doel was en is om zoveel mogelijk aan te bieden als een dienst die klanten af kunnen nemen bij Cohesity. Dit werd allemaal onder de paraplu van Data Management-as-a-Service (DMaaS) gehangen. Inmiddels is dat hernoemd naar Cohesity Cloud Services. Bij deze benadering nam Cohesity echter wel een tamelijk bevooroordeeld standpunt in met betrekking tot waar deze diensten dan draaien. In eerste instantie was er een exclusieve samenwerking met AWS. Dat wil zeggen dat diensten zoals Cohesity FortKnox en Dataprotect-as-a-Service alleen in AWS aangeboden konden worden.

Deze exclusiviteit zal ongetwijfeld een voorwaarde zijn geweest vanuit AWS. Het deed in de vijfde investeringsronde van Cohesity een stevige investering in het bedrijf. Dat zal het ongetwijfeld niet louter uit altruïstische motieven hebben gedaan. Het is uiteraard ook niet houdbaar voor een bedrijf zoals Cohesity om de diensten blijvend te beperken tot AWS. Dat is niet van deze tijd. Vrijwel iedere organisatie gaat richting een hybride cloud strategie toe, waarin het meerdere public clouds inzet, in combinatie met on-prem. Dan moet je daar een sluitend verhaal voor hebben.

Cohesity_FortKnox

Het was vanaf het begin overigens duidelijk dat de exclusiviteit op AWS een einddatum had. Het was dus bij de lancering van het DMaaS-aanbod al de bedoeling om het zodra het kon ook op andere clouds aan te gaan bieden. Dat is nu dus gebeurd. Vanaf nu (of in ieder geval binnenkort) zijn Cohesity FortKnox en Cohesity DataProtect delivered as a service beschikbaar in combinatie met Microsoft Azure. Dat houdt in dat klanten airgapped back-ups naar Azure kunnen schrijven en dat het DataProtect BaaS-aanbod daar nu ook beschikbaar is.

Via ChatGPT met back-ups praten

Veel van wat bedrijven zoals Cohesity doen spreekt niet enorm tot de verbeelding. Dat is wat ons betreft niet terecht, want back-ups en allerlei diensten die daarmee verband houden zijn zeer belangrijk voor organisaties. Toch is het niet meteen een geweldig onderwerp om aan te snijden als je een vlot gesprek wilt voeren met iemand binnen een organisatie. Met de laatste integratie tussen Cohesity en Microsoft zou dat weleens kunnen veranderen. Cohesity gaat namelijk samen met Microsoft technologie van OpenAI integreren in het platform. Oftewel, het wordt mogelijk om via ChatGPT met je back-ups te praten.

De potentie van deze integratie is groot. Back-ups bevatten vaak enorme hoeveelheden data, waar lastig overzicht in aan te brengen is. Dit terwijl er wel degelijk veel waarde uit deze data gehaald kan worden. Dat moet met de integratie van ChatGPT dus mogelijk zijn. Cohesity doet al het nodige met AI bij het detecteren van anomalieën bijvoorbeeld. Dit levert echter nog altijd veel data op. Het is met de integratie van de technologie van OpenAI ook mogelijk om deze data samen te vatten in duidelijke en korte samenvattingen.

Cohesity_Insights_OpenAI_ChatGPT_1

Tot slot kun je de data ook nog bevragen. Tijdens een demo zagen we een voorbeeld hiervan. Als je als bedrijf tegen een situatie aanloopt die lijkt op iets wat je in het verleden al eens hebt meegemaakt, kun je dat via ChatGPT vragen aan je back-ups. Je krijgt dan een samenvatting, maar ook de precieze documenten en bestanden waar specifieke onderdelen van het antwoord instaan. Dat wil zeggen, je krijgt een bronvermelding, met de hele passage van het bronbestand erbij. Hieronder zie je in drie afbeeldingen hoe zo’n conversatie eruit zou kunnen zien (opklikken voor groot):

De integratie tussen Cohesity en de technologie van OpenAI is op dit moment nog niet beschikbaar. Dat is maar goed ook, want er staat nog een typo in het paneel met daarin de OpenAI-aangedreven Security Assistant (die daar Security Assitant heet). Het is niet helemaal duidelijk wanneer deze nieuwe feature van Cohesity daadwerkelijk beschikbaar komt. Het is echter wel duidelijk dat de impact van wat OpenAI op de markt gebracht heeft ook in de wereld van back-ups voelbaar is.