Minister Schults van Haegen heeft via een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er in Nederland geen verbod komt op het bellen, sms’en en appen op de fiets. Volgens de Minister is een dergelijk verbod moeilijk te handhaven, de Minister gelooft meer in voorlichting over de risico’s van het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets.

Internationaal is er afgesproken dat het verboden is voor een bestuurder van een gemotoriseerd voertuig dat in beweging is om een mobiele telefoon te gebruiken. Sommige landen hebben deze afspraak wettelijk vastgelegd maar hebben gemotoriseerd weggelaten, een voorbeeld hiervan is Denemarken. Daardoor is het in Denemarken ook verboden om een telefoon op de fiets te gebruiken.

In Nederland is het gebruik van een mobiele telefoon alleen verboden bij een gemotoriseerd voertuig zoals een auto, motor, scooter en bromfiets. Volgens de minister zijn er geen gegevens bekend van de Europese landen die telefoongebruik op de fiets wel verboden hebben en daarom ziet zij geen reden om de wet in Nederland aan te passen.

In Nederland werd vorig jaar wel een onderzoek gedaan naar smartphonegebruik op de fiets en daaruit bleek dat bij een op de vijf fietsongelukken waarbij een jongeren betrokken is ook de smartphone een rol speelt. Uit het onderzoek zou ook blijken dat de kans op een ongeluk maar liefst 25 keer groter is wanneer iemand tijdens het rijden zijn smartphone gebruikt. In totaal is bij slechts 9 procent van de fietsongelukken een smartphone in het spel.

De overheid heeft vorig jaar een app ontwikkeld genaamd Fietsmodus waarmee prijzen zijn te winnen wanneer de smartphone niet wordt gebruikt tijdens het fietsen. Deze app zal dit jaar verder worden promoot door de overheid en de Nederlandse telecomproviders.