2min

Lancom is een fabrikant die met name bekend is vanwege de hardware die het maakt. Met de Advanced VPN Client maakt het echter ook een stukje client-software specifiek gericht op het maken van een verbinding met een VPN-netwerk. We zijn inmiddels aanbeland bij versie 3.11, die geschikt is voor Windows Vista tot Windows 10.

Vernieuwingen ten opzichte van voorgaande versies zijn VPN Bypass, volledige ondersteuning voor IPv6 en de toevoeging van Home Zone. VPN Bypass maakt het mogelijk om bepaalde typen dataverkeer om de VPN-tunnel heen te leiden. Dit is volgens Lancom gedaan om de VPN-tunnel niet onnodig te belasten. De encryptie en ’tunneling’ die gepaard gaat met het opzetten van een VPN-verbinding kost behoorlijk wat rekenkracht, die dan niet ingezet kan worden voor bestandsoverdracht. Moet je een grote hoeveelheid data overzetten die niet als ‘gevoelig’ gekenmerkt kunnen worden, dan gaat die om de tunnel heen. Denk hierbij aan updates voor het besturingssysteem van een werkmachine.

Voor medewerkers die veel vanuit huis werken, is Home Zone toegevoegd. Activeert de medewerker deze functie, dan veranderen de firewall-regels van zijn VPN-verbinding en kan hij bijvoorbeeld wel gewoon gebruikmaken van de printers die hij thuis heeft staan. Het activeren en uitschakelen van Home Zone gebeurt volledig automatisch, zo is ons verteld. Tot slot heeft Lancom nog een ‘No roaming allowed’-optie toegevoegd aan de Advanced VPN Client. Hiermee zouden de kosten die gepaard gaan met onopzettelijk roamen wat beter onder controle gehouden moet kunnen worden.

De Advanced VPN Client van Lancom is inmiddels verkrijgbaar, waarbij het mogelijk is om te upgraden vanuit eerdere versies. Je kunt ook eerst bekijken hoe het bevalt door de demoversie gedurende 30 dagen te gebruiken.