2min

Een Frans tijdschrift zal niet erg populair meer zijn bij AMD, het tijdschrift heeft namelijk de hand weten te leggen op benchmarkresultaten van een engineering sample van AMD’s nieuwe Ryzen-CPU. Daaruit blijkt dat AMD nog niet zo snel is als het vlaggenschip van Intel, maar wel een hele grote stap voorwaarts heeft gedaan en kan concurreren met Intel.

Ondanks dat het Franse tijdschrift nu met benchmarkresultaten naar buiten komt, willen we even duidelijk vermelden dat het nog steeds te vroeg is om conclusies te trekken. Het betreft hier om te beginnen een engineeringsample, waarbij de resultaten uiteindelijk straks nog twee kanten op kunnen, omhoog of omlaag.

Engineering samples die laat verschijnen presteren vaak uitstekend en beter dan de gemiddelde processor die je in de winkel kan kopen, terwijl vroege engineeringsamples altijd de nodige gebreken hebben en uiteindelijk minder goed presteren. Om wat voor sample het hier gaat weten we niet.

Als we naar de gepubliceerde benchmarks kijken dan zien we dat de Ryzen-CPU goed mee kan komen als het gaat om het renderren van video, maar bij de gamingbenchmarks lijkt de processor nog wat steken te laten vallen en meer vergelijkbaar te zijn met een Intel Core i5 dan een Intel Core i7.

Op zich nog geen heel groot probleem, want als we kijken naar de kloksnelheid dan zien we dat AMD lagere kloksnelheden gebruikt dan Intel, daar kan AMD wellicht nog iets winnen. Verder gebruiken de processoren van AMD slechts 95 Watt en die van Intel 140 Watt. Qua energieverbruik doet AMD het dus een stuk beter, een andere doorslaggevende factor in de keuze kan de prijs zijn. Het topmodel van Intel kost 999 euro, daar gaat AMD waarschijnlijk ruim onder zitten.

Als we op dit moment een conclusie moeten trekken, dan kunnen we stellen dat AMD het gat met Intel zo goed als gedicht heeft. Het moet alleen nog even een model introduceren met een kloksnelheid boven de 4GHz om echt de concurrentie aan te kunnen met Intel’s topmodellen. Het feit dat AMD al modellen heeft met 8 cores en 16 threads is heel goed voor de zakelijke markt en de serverchips die medio 2017 volgen, maar voor gaming, waar de eerste Ryzen-CPU’s voor zijn bedoeld hebben vooral een hoge kloksnelheid nodig.

AMD presenteert zijn Ryzen CPU’s waarschijnlijk tijdens de CES begin januari in Las Vegas.