AMD weet met nieuwe Ryzen-CPU het gat met concurrent Intel te dichten

AMD weet met nieuwe Ryzen-CPU het gat met concurrent Intel te dichten

Alles wijst erop dat AMD erin is geslaagd om het gat met de grote concurrent, Intel, te dichten. AMD heeft de afgelopen twee jaar enorm hard gewerkt aan de nieuwe Zen-processoren die qua prestaties weer mee moeten doen aan de bovenkant van de markt. Nu heeft het bedrijf een demonstratie gegeven van zijn nieuwste en waarschijnlijk snelste Ryzen-CPU en die lijkt niet onder te doen voor de Intel Core i7-6900K.

Hoewel de prestaties van AMD’s nieuwe processoren nu zijn getoond is alles nog wel onder voorbehoud, want het is en blijft een AMD presentatie en we zien dit soort feiten liever van onafhankelijke bronnen. AMD heeft ongetwijfeld een het beste exemplaar dat van de band is komen rollen gebruikt voor deze presentatie, waarin de Ryzen-CPU de Intel-processor nipt weer te verslaan.

Als we echter kijken naar waar AMD vandaan komt met zijn processoren, dan heeft het echt een gigantische stap voorwaarts gemaakt. Misschien is AMD inderdaad een fractie sneller, het kan ook zijn dat de resultaten een klein beetje opgeklopt zijn en is Intel eigenlijk nog net iets beter, dat moeten onafhankelijke testen begin volgend jaar gaan uitwijzen. Wat we wel kunnen afleiden uit de presentatie is dat Intel zijn voorsprong kwijt is en dat het grote gat in prestaties is dichtgelopen door AMD.

De gepresenteerde Ryzen-CPU beschikt over 8 cores en 16 threads die draaien op een kloksnelheid van 3,4GHz, er is echter ook een Turbo-mode aanwezig die de processor nog wat hoger kan klokken, AMD houdt nog even geheim hoe hoog dat is. De processor was geprikt op een AM4-moederbord en de processor had 20Mb aan L2- en L3-cache tot zijn beschikking.

De processor van Intel waarmee de Ryzen is vergeleken is de krachtige Intel Core i7-6900K, het huidige topmodel van Intel, met eveneens 8 cores en 16 threads. De kloksnelheid van die processor is 3,2 GHz en een Turbo van 3,7 GHz. Belangrijkste verschil is volgens AMD toch wel het energieverbruik de processor van AMD heeft een TDP van 95 Watt waar de Intel-processor 140 Watt vereist.

Ter vergelijking heeft AMD een aantal testen gedaan, zo werd er een video geconverteerd met Handbrake, de AMD-processor had hier 54 seconden voor nodig en de Intel-processor 59 seconden. Verder werd de game Battlefield 1 getoond met een Nvidia Titan 1-videokaart, waarbij de game in een 4K-resolutie werd gedraaid. Daarbij moeten beide processoren flink aan de bak als ondersteuning, dit ging in beide gevallen soepel. Helaas was de framerate niet in beeld, dus die vergelijking kan niet gemaakt worden.

De bedoeling is dat er een hele serie Ryzen-CPU’s op de markt gaat komen in het eerste kwartaal, in het tweede kwartaal volgen vervolgens de servervarianten, want AMD wil de concurrentie met Intel niet alleen aan gaan in de desktops en laptops, maar ook in het datacenter. Intel komt in het eerste kwartaal echter ook met een nieuwe generatie Intel-processoren, deze zullen echter maar een fractie beter zijn dan de huidige generatie, de echt volgende grote stap komt pas eind 2017.

AMD heeft deze stap onder meer kunnen maken door de grote innovatie op de smartphonemarkt, doordat bedrijven als Globalfoundries, Samsung en TSMC zoveel geld hebben geïnvesteerd in nieuwe chips en nieuwe chipfabrieken zijn de productiemethoden flink beter geworden. AMD laat de nieuwe processoren produceren door Globalfoundries op het 14nm FinFet-procedé dat door Globalfoundries, IBM en Samsung gezamenlijk is ontwikkeld. Die bedrijven zijn inmiddels ook druk bezig met 10nm en daarna met 7nm, waar AMD in de toekomst waarschijnlijk ook gebruik van kan gaan maken. Intel lijkt er dus opnieuw een geduchte concurrent bij te hebben.