Er zullen de komende weken Windows 10-laptops die draaien op een Qualcomm Snapdragon 835 processor verschijnen. Eerdere berichtgeving verklapte al dat de batterijduur van soms 29 uur de apparaten interessant maakt. Nu zijn er door middel van lekken nog meer details naar buiten gekomen.

Allereerst is er een afbeelding van twee HP laptops opgedoken. Net als Asus en Lenovo is dit één van de bedrijven die komt met een Windows 10 ARM-apparaat. Eén model kent een 12-inch scherm, 4GB aan RAM en 128GB UFS opslag. Het andere model (ook 12-inch) beschikt over 8GB werkgeheugen en 256GB UFS-storage. Uiteraard beschikken beide modellen over een Snapdragon 835-processor.

Benchmarks

Wat betreft de accuduur moeten de verwachtingen wellicht bijgesteld worden. Een benchmark gevonden door Winfuture.de onder de naam Qualcomm CLS toont namelijk iets anders aan. Door hier te klikken kom je op de volledige lijst met resultaten terecht. De bevindingen in onderstaande afbeelding zijn in ieder geval opvallend.

In vergelijking met de Intel Core i3-processor zijn de prestaties niet zo geweldig, terwijl bij een Android-apparaat met Snapdragon 835 een Single-Core Score van 2200 en een Multi-Core Score van 7700 normaal zijn. De resultaten kunnen in de benchmarks van andere partijen uiteindelijk nog afwijken en er zijn ook mogelijke oorzaken te noemen.

Oorzaken

Wellicht dat Microsoft nog wat optimalisatie moet doen voor de laptops daadwerkelijk lanceren. Een andere oorzaak kan zijn dat de benchmarks niet ingaan op zogeheten second run caching. Hierbij zijn ARM-aangedreven apps de tweede keer sneller dan de eerste keer. Als dat het geval is dan betekent dat slecht nieuws voor de techgigant. Windows 10 op ARM zal dan hoogstwaarschijnlijk langzamer blijven.

De komende weken zal in ieder geval duidelijk worden hoe de daadwerkelijke cijfers eruit zien. Een aantal fabrikanten heeft dit jaar nog de laptops op de planning staan, terwijl er begin 2018 ook een aantal Windows 10 ARM-laptop verschijnt.