2min Devices

Samsung onthult nieuwe Exynos 9-processor voor Galaxy S9-toestellen

Samsung onthult nieuwe Exynos 9-processor voor Galaxy S9-toestellen

Samsung heeft vandaag zijn nieuwste vlaggenschip SoC onthuld. Het gaat om de Exynos 9 Series 9810, waarvan verwacht wordt dat deze ingebouwd zal worden in de Galaxy S9-apparaten. De processor is geproduceerd met behulp van het tweede generatie 10nm FinFET-proces voor extra prestaties en efficiëntie.

De octa-core processor beschikt over vier kernen die zijn geklokt op 2,9 GHz en vier op 1,9 GHz. De hoger geklokte kernen zijn (deels) zelf ontwikkeld.

Samsung heeft vooral gewerkt aan manieren om de AI-mogelijkheden van de processor te vergroten en bepaalde verwerkingsprocessen te versnellen. Zodoende zouden er op sommige vlakken – waaronder het verwerken van afbeeldingen – snelheidsverbeteringen van wel veertig procent behaald zijn. Samsung kiest voor de Mali-G72 MP18 GPU, met 18 cores.

Belangrijkste specificaties

De belangrijkste specificaties die Samsung heeft vrijgegeven bieden een beeld van een mooie nieuwe processorgeneratie. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

  • De processor beschikt dus over acht nieuwe CPU-kernen, waarvan er vier extra krachtig zijn en vier geoptimaliseerd voor efficiëntie.
  • De single-core prestaties zijn dubbel zo goed als bij de voorganger van de Exynos 9. Verder zijn de multi-core prestaties met 40 procent verbeterd ten opzichte van zijn voorganger.
  • De processor gebruikt een neuraal netwerk om mensen en objecten versneld te herkennen. Op die manier moet het categoriseren van afbeeldingen en ook het doorzoeken daarvan veel sneller gaan. Vooral op het vlak verwerking van dieptebeelden, gemaakt met een 3D-camera of een hybride gezichtsherkenningssysteem zijn er verbeteringen behaald.
  • De processor heeft een losstaande en extra beveiligde processoreenheid om belangrijke persoonlijke gegevens – waaronder informatie voor gezichtsherkenning, iris- en vingerafdrukscanners – te beschermen.
  • Voor het eerst is er en 1,2Gbps LTE-modem ingebouwd in de Exynos 9810. Deze ondersteunt downloadsnelheden van maximaal 1,2 Gbps en uploadsnelheden van 200 Mbps.
  • Verder is er een losse beeldverwerker en verbeterde multi-format codec (MFC) ingebouwd. Gebruikers zouden daardoor verbeterde stabilisatie van afbeeldingen en video’s tot UDH-resolutie moeten zien, evenals mooiere foto’s in omstandigheden met weinig licht. Tot slot moeten apparaten video’s in UHD-resolutie tot 120 frames per seconde kunnen verwerken.