Samsung heeft een nieuwe mobiele high-end soc (System on a chip) gepresenteerd, de Exynos 8 Octa met typenummer 8890. Het gaat om een octa-core chip die gebruik maakt van vier zuinige Cortex A53-cores en vier Exynos M1-cores, Samsung heeft voor het eerst zelf cores ontworpen en toegepast. Daarnaast is het LTE-modem nu ook geïntegreerd in de chip.

De chip is de directe opvolger van de Exynos 7 Octa 7420 die in de Galaxy S6, Galaxy S6 Edge (review) en Galaxy S6 Edge+ (review) wordt gebruikt, hoogstwaarschijnlijk maakt deze chip dan ook zijn opwachting in de Galaxy S7. Samsung wil aan het einde van dit jaar de massaproductie starten voor deze nieuwe chip, waardoor deze op tijd klaar zal zijn voor een nieuw smartphone vlaggenschip in maart of april.

De nieuwe chip maakt opnieuw gebruik van het 14nm-finfet-procedé net als de Exynos 7 van dit jaar. Wel zullen de prestaties volgens Samsung zo’n 30 procent hoger liggen en zal de chip 10 procent efficiënter zijn. De grafische rekenkracht gaat ook fors vooruit want Samsung gebruikt een Mali-T880 Mp12-gpu die gebaseerd is op het krachtigste GPU-ontwerp van ARM. Het LTE-modem wordt nu meegebakken in de chip waardoor hiervoor geen aparte chip meer nodig is wat ook zal zorgen voor de nodige energiebesparing. Het model zal al 4G-netwerken ondersteunen tot maximaal 600 Mbit/s.

Samsung laat verder weten dat de nieuwe chip ondersteuning biedt voor 4K-resoluties, de maximale resolutie is 3840 x 2400 pixels met een aspectratio van 16:10. Op dit moment zijn er nog geen mobiele producten met een dergelijke resolutie, maar daar komt in 2016 mogelijk verandering in. Het ligt voor de hand dat Samsung dan met een tablet zal komen met deze schermresolutie. Hier is op dit moment echter nog niets over bekend.

Voor Qualcomm betekent dit waarschijnlijk dat het Samsung niet gaat terugwinnen als klant voor de nieuwe Snapdragon 820 en dat het Zuid-Koreaanse bedrijf eerder zal gaan concurreren met Qualcomm. Samsung heeft te kennen gegeven meer chips te willen leveren aan andere fabrikanten. Als deze nieuwe Exynos-chip veel sneller wordt dan de Snapdragon 820 is de kans groot dat fabrikanten zullen overwegen chips bij Samsung af te nemen.