1 min

Tags in dit artikel

,

Momenteel zitten de nieuwste generatie processors op 0,13 micron, toch denken de chipmakers reeds aan hun volgende stap. Zowel Amd als rivaal Intel willen naar de toekomst toe nog een verkleiningsstap doen, namelijk 0.09micron. De ene zoekt daarvoor partners, de andere vertrouwt op zijn eigen kunnen.

Vandaag werd bekendgemaakt dat AMD zal gaan samenwerken met UMC om de 0,09 micron chip te produceren. Dit zal gaan gebeuren bij UMC zelf, maar wanneer deze chip zou gaan verschijnen werd er niet bij verteld. Toch als we een snelle blik werpen op de Roadmap merken we dat de 64-bit processor al voor de tweede helft van volgend jaar gepland staat, en dit valt samen met het moment da Intel 0,09micron chips wil uitbrengen. Intel verklaarde twee weken geleden dat het dat ze tegen volgend jaar in grote volumes van deze compacte chips zal kunnen produceren. Ze doen dit om enkel met 300mm wafels te moeten werken zodat per productie cyclus er meer processors kunnen gemaakt worden.

Intel gaat de reeds bestaande chipfabrieken ombouwen om 0,09 micron chips te maken. Ze benadrukken hierbij fel dat de overgang goed verloopt, in tegenstelling tot de omschakeling van 0,25 naar 0,18 micron, waarbij ze serieuze vertragingen opliepen. Ze gaan deze problemen niet hebben omdat de huidige apparatuur ook nog dienst kan door voor het kleinere productieproces.