1 min

Tags in dit artikel

, ,

Computer gigant Intel heeft laten weten dat ze op een processorconferentie ergens in februari de exacte details zullen gaan onthullen van hun nieuwe versie van de Itanium serverprocessor genaamd Madison. De kloksnelheid van de chip bedraagt 1,5 GHz, ofwel 50 procent hoger dan zijn voorloper de Itanium2 McKinley, zo meldt Webnieuwsdienst Cnet. De architectuur van de chip is gelijk aan die van de Itanium maar heeft kleinere circuits waardoor de processen sneller kunnen verlopen. Bovendien heeft de chip meer cachegeheugen dat bovendien sneller werkt.

De Itanium-processorlijn, die met de Madison zijn derde generatie in gaat, betekent nog geen kassucces voor Intel. Het ontwerp vereist een geheel herschreven set instructies. De chips worden nu voornamelijk toegepast in Unix-servers. De volledige serverversie van Windows voor de Itanium-serie komt naar verwachting pas in april 2003 beschikbaar.

Intel ontwikkelde de Itanium-chip samen met Hewlett-Packard als een 64-bits-serverprocessor met een architectuur met een grote hoeveelheid cachegeheugen die de prestaties van databases kan verbeteren. De definitieve versie van de Itanium Madison verwacht Intel in de zomer van 2003 op de markt te brengen. Aan de chip hangt ongeveer hetzelfde prijskaartje als aan zijn voorganger, rond de 4250 dollar.