1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Softwareproducent Microsoft waarschuwt weer eens voor ernstige onvolkomenheden in het Windows-besturingssysteem. Door de fouten kunnen kwaadwillenden onder meer gegevens op de pc veranderen, schadelijke programma’s activeren en de harde schijf wissen. Dat meldt Microsoft in een zogenoemd security-bulletin op z’n website. Windows-gebruikers wordt geadviseerd de nieuwe versie van Microsoft Virtual Machine te downloaden, een onderdeel van Windows dat het draaien van Java-applicaties mogelijk maakt.

In de nieuwe versie van de software zijn maar liefst acht onvolkomenheden hersteld. Kwaadwillenden kunnen van deze fouten gebruik maken door een Java-programma op de pc te laten draaien vanaf een website of via een e-mailtje. Vervolgens zijn de computerkrakers in staat om de controle over andermans pc over te nemen. Gebruikers van Outlook 6 en Outlook 2002, de nieuwste e-mailprogramma’s van Microsoft, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze via de e-mail vatbaar zijn voor hack-aanvallen. Mensen die Outlook 98 of 2000 gebruiken en alle security-updates hebben geïnstalleerd zijn ook veilig.

Om ook ongevoelig te zijn voor indringers die zich via een code op website toegang proberen te verschaffen, kan bovendien de Java-ondersteuning worden uitgeschakeld. Microsoft heeft ook andere belangrijke patches beschikbaar voor fouten in Windows NT, 2000 en XP. Via deze onvolkomenheden zouden kwaadwillenden eveneens de controle over de computer kunnen krijgen, al moeten computerkrakers daarvoor wel eerst inloggen op de bewuste pc. Deze fouten zijn dus iets minder gevaarlijk.