2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple Computer lanceert twee totaal nieuwe notebooks. Topmodel is de nieuwe breedbeeld-PowerBook van ongeverfd geanodiseerd metaal en een verlicht toetsenbord. De andere nieuwkomer is de 12-inch PowerBook, een zeer compacte notebook voor een iets smallere beurs. Apple spreekt van de qua scherm grootste èn de meest compacte laptop in de wereld. De 17-inch PowerBook is opgeklapte toestand slechts één inch (2,6 centimeter) dik. Het scherm heeft een resolutie van 1440 bij 900 pixels breedbeeld en het keyboard geeft licht bij duisternis. Goedkoop is de grootste patser onder de notebooks niet: 3299 dollar. Maar het ding is wel in staat om DVD’s te branden.

De presentatie van de nieuwe producten was tijdens de zogenoemde ‘keynote speech’ van de hoogste Apple-baas Steve Jobs tijdens de MacWorld, dinsdagavond Nederlandse tijd. De twee uur presentatie vond plaats in het Amerikaanse San Francisco en werd live op internet uitgezonden.

Het nieuwe 17-inch apparaat is overigens voorzien van een 1 Ghz snelle G4-processor, een GeForce-grafische kaart, twee USB-poorten en Firewire 400 en 800 (laatstgenoemde is twee maal zo snel) aansluitingen, Bluetooth en ingebouwd 54 megabit per seconde draadloos LAN. De snellere draadloze verbinding blijft compatibel met de huidige 802.11b-standaard. De 12-inch PowerBook herbergt eveneens een GeForce4 grafische kaart, combodrive (voor het bekijken van DVD’s en branden van cd’s) en wireless technologie. Te koop vanaf 1799 dollar, maar voor 200 dollar meer wordt het zeer compacte apparaat geleverd met een SuperDrive waarmee onder meer dvd’s kunnen worden gebrand. De populaire 12- en 14-ich iBooks en de huidige 15,2-inch PowerBook blijven in de collectie. Vandaag was de tweejarige verjaardag van de high-end Titanium PowerBook.